21 Ağustos 2012 09:10

Mücadeleci sendikalar için her yerde işçiler sendikalaşmalı

Günümüzün çalışma şartlarında birçok aksilik meydana geliyor. Çalışma Bakanlığı iş sağlığı yasalarının ne kadar üstünde durduğunu söylese de bunu uygulayan şirketler neredeyse kalmadı denilebilir. Bu iş sağlığı hususunda işçilere de görev düşüyor. İşçilerin ihtiyaçlarını pat

Mücadeleci sendikalar için her yerde işçiler sendikalaşmalı
Paylaş
Davut Akviranlı

“İşçi sağlığı” her ne kadar önemli olsa da ardından ücretler konu oluyor. Gerçekten de asgari ücret normal şartlarda yaşanabilecek bir ücret değil. İşçiler bu durumda da mecburen tek kazanç kaynağı olan işinden kâr payı istiyor. Bu da patronların işine gelmediği gibi çoğu işçi kapının önünde alıyor soluğu.
Normal şartlarda yaşanabilir ücret için direnen Gaziantep’te ki Canan Tekstil, Gürteks ve Motif İplik işçileri ne kadar amacına ulaşmış olsalar da bu durumun bir daha yaşanmaması için sendika da şart oluyor. Bir diğer yandan yine Gaziantep’te Şireci Tekstil’deki işçilerin mücadelesi sürerken bu aşamada iş kolundaki sendikalara da üye olmalarının kendilerine güç katacağı da göz ardı edilemez. Elbette işçiler bir olunca yapamayacakları hiçbir şey yok. Gaziantep’te ki işçiler her ne kadar birbirlerine bağlı olsalar da sonuçta sadece bir ildeler. Bu yüzden direnişlerinin örneğini her yere taşımak için sendikaları da kendileri gibi direnişçi hale getirmek için sendikalaşmalılar. Sendika Türkiye’de ki hatta dünyada ki işçileri bir örümcek ağı gibi birbirlerine bağlıyor. Bu da işverenlerin karşısında daha büyük bir güç oluyor. Bir diğer yandan sendikanın bir faydası da iş akışına müdahale etmesidir. Tıpkı İstanbul Merter’deki Teksim Tekstil gibi.
İş yükünü arttırarak işçileri fazla çalıştırmak isteyen işverene karşı direnen işçiler direnişine hâlâ devam ediyor. Fakat işçiler birbirlerine bağlı olsalar da üye oldukları TEKSİF (Türkiye Tekstil, Örme ve Giyim Sanayii İşçileri Sendikası), üyelerini sonuna kadar desteklemektedir. Öyle ki bugün Afyonkarahisar OSB de kurulu Hera Tekstil’de çalışan TEKSİF üyesi işçiler örnek bir davranış sergileyerek aldıkları ilk avanslarında Teksim’de direnen işçi kardeşlerine yardım için aralarında para toplamaya başladılar. İnanıyorum ki bu haberi gazetemizden duyan ve TEKSİF sendikasının başlattığı bu yardım kampanyasını öğrenen tüm TEKSİF üyesi işçiler bugün sizin başınıza gelen yarın bizim başımıza gelebilir diyerek bu kampanyaya destek olacaktır. İşte burada o örümcek ağı dediğimiz sendikanın önemi ortaya çıkmakta. “Afyonkarahisar’daki işçilerin Gaziantep’te ki işçilerden nasıl haberi olabilir nasıl yardım edebilirdi ki?​” sorusunu Evrensel gazetesinden sorarak tüm illerdeki işçileri ve sendikaları bu sorunun cevabını bulmaya ve harekete geçmeye çağırıyorum.

*Hera Tekstil İşçisi

ÖNCEKİ HABER

Hayatın gerçeği

SONRAKİ HABER

Genelkurmay Başkanından Cüneyt Ülsever’e dava

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...