23 Mart 2018 16:03

Avrupa en çok radyoya en az sosyal medyaya güveniyor

Euroborameter’ın anketi kapsamında, 26 binden fazla AB vatandaşına sahte haber hakkındaki kanaatleri ve haber kaynaklarına olan güvenleri soruldu.

Paylaş

Sahte haberler ve çevrimiçi dezenformasyonun yayılımı üzerine Avrupa Birliği çapında yapılan araştırmanın ilk bulguları yayımlandı. Sonuçlara göre Avrupa en çok radyoya en az ise sosyal medyaya güveniyor. 

Euroborameter’ın anketi kapsamında şubat başında, 26 binden fazla AB vatandaşına sahte haber hakkındaki kanaatleri ve haber kaynaklarına olan güvenleri soruldu. İlk sonuçlar, katılımcıların yüzde 83’ünün sahte haberleri demokrasiye karşı bir tehlike olarak algıladığını gösterdi.
Araştırmanın dikkat çeken bulguları şu şekilde sıralanabilir:

Katılımcılar geleneksel medyayı en güvenilir haber kaynağı olarak görüyor: Radyo yüzde 70, televizyon yüzde 66, gazete ve haber dergileri yüzde 63 oranlarında güvenilir bulundu. Katılımcıların yüzde  37’si hemen her gün sahte haberler ile karşılaşıyor ve bu kişilerin yüzde 71’i sahte haberleri tanımlamakta güçlük çekmiyor. Yüzde 85’lik bir kesim sahte haberleri ülkelerinde problem olarak görüyor ve yüzde 83 de genel olarak demokrasi adına bir problem olduğunu düşünüyor.

Sahte haberlerin yayılmasını engellemekte gazetecilerin (yüzde 45), resmi yetkililerin (yüzde 39) ve basın-yayın yöneticilerinin (yüzde 36) ana sorumluluğu üstlenmesi gerektiği düşünülüyor. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Özelleştirilen hiçbir sektörde ürün fiyatları düşmedi

SONRAKİ HABER

Erdoğan'dan Boğaziçi Üni'ye: Meydanı terör estirenlere bırakmayacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...