23 Mart 2018 14:52

Biyolojiye diyalektik materyalist bakış

Bilim ve Aydınlanma Konferansları kapsamında düzenlenen “Biyoloji ve Diyalektik Materyalizm” sunumu, Ankara Nâzım Hikmet Kültür Merkezinde yapıldı.

Paylaş

Prof. Dr. Ergi Deniz Özsoy, ekoloji alanında organizmanın çevreden bağımsız olmadığını söyledi. Biyolojideki modellerin kesin modeller olmadığını belirterek sürekli esnetmelerin olduğunu ifade eden Özsoy, bu nedenle biyolojide yasa tanımının zor olduğunu vurguladı.

Bilim ve Aydınlanma Konferansları kapsamında düzenlenen “Biyoloji ve Diyalektik Materyalizm” sunumu, Ankara Nâzım Hikmet Kültür Merkezinde yapıldı. Konuşmasına biyolojinin her alanına tarihsel perspektifle bakılması gerektiğine dikkat çekerek başlayan Özsoy, bunun sebebinin biyoloji bilimine dahil her konunun bir evrimleşme sürecinin, gezegen üzerindeki tarihin bir sonucu olarak ortaya çıkması ve devam etmesi olduğunu söyledi. “Buradan evrim algısına geçecek, bilim tarihi perspektifiyle bakacak olursak, evrimsel biyolojinin ele alınış biçiminde bir problem olduğunu görmek mümkün” diyen Özsoy, bunun sebebinin ister istemez gen merkezli veya geni evrimsel bağlamından çıkaran bir düşünce olduğunu söyledi. Evrimsel biyolojiye indirgemeci olmayan perspektiften yaklaşan akımlar olduğunu ve bu akımların ortaya koyduğu bilimsel bulguların çok daha güçlü olduğunu belirten Özsoy, tarihsel bakan yöntem bilimsel çerçevenin sonuç üretmeye çok daha yakın olduğunu belirtti.

TARTIŞMAYI MARKSİSTLER KAZANDI

1960’lı yılların sonunda Marksist bilim insanları ile “saf” bilim yaptığını söyleyen Amerikalı bilim insanları arasında bir çatışmanın başladığını söyleyen ve bu çatışmanın özellikle sosyobiyoloji alanı üzerinden yürüdüğünden bahseden Özsoy, Marksizm üzerinden biyolojiye bakan insanların özellikle yöntem bilimsel pratikte daha ileride olduğunu belirtti. Özsoy, “Biyolojide başlangıç koşullarına bağlılık diye bir hakikat var” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Durmuş Deveci görevden alındı

SONRAKİ HABER

Tahir Elçi soruşturmasında tek bir şüpheli dahi yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...