22 Ağustos 2012 04:59

Bayramda işçi çalıştırdı fabrika yandı

Triko sektörünün önde gelen firmalarından Cebeci Triko Fabrikasında bu sabah erken saatlerde yangın çıktı. Çatı katındaki jeneratörden çıkan yangın iplik deposuna sıçrayarak, depodaki bütün ipliklerin yanması ile sonuçlandı. Yangından fabrikada çalışan işçiler etkilenmezken ciddi maddi hasar meyd

Bayramda işçi çalıştırdı fabrika yandı
Paylaş
Derya Dursun

Bayram gününde çıkan bu yangın akıllara “İşçilerin orada ne işi vardı?​” sorusunu getirdi.

İşçilerine zorunlu mesai dayatan Cebeci Triko patronu, “Bayramda çalışmaya gelmeyen bayramdan sonra da gelmesin” diyerek işçileri zorla çalıştırdı.

İşçiler fabrikada çalışırken çatıda bulunan jeneratörden başlayan yangın fabrikayı sardı.

YANGIN 04.00’DA ÇIKTI

Bahçelievler’de, saat 04.00 sıralarında başlayan yangın sabah saatlerinde de devam etti. İtfaiye ekiplerinin köpük takviyesi yaparak müdahale etmeye devam ettiği yangında Cebeci Triko’daki iplik ve yünler kül oldu.

Jeneratörde meydana gelen patlamanın ardından çıktığı ileri sürülen yangın, kısa sürede fabrikanın çatısında bulunan iplik deposunu sardı. Fabrikada çalışan işçilerin müdahale ettiği yangına daha sonra çok sayıda itfaiye ekibi müdahale etti. Yangın nedeniyle fabrikanın deposunda bulunan iplikler kül oldu.

İŞÇİLERİ ZORLA ÇALIŞTIRDI

Yangın çıktığı sırada fabrikada çalışan işçiler, bayramda olunmasına rağmen çalıştırıldıklarını ifade ettiler. Triko sektöründeki orta ölçekli fabrikalardan olan Cebeci Triko, Zara gibi ünlü markalara fason üretim yapıyor.

Geçtiğimiz yıllarda Teksif Sendikasının örgütlenme çalışmaları yürüttüğü fabrikada 15 işçi işten atılmıştı. Teksif’in işçileri üye yapmasının ardından, bütün işçileri toplayan Cebeci Triko patronu Kur’an-ı Kerim ortaya koyarak işçilerden “Sendikaya üye olmadıklarına dair yemin ettirmiş” yemin etmeyi kabul etmeyen 15 işçiyi işten atmıştı. İşten atılan işçilerin işe iade davası ise hala devam ediyor.  

12 SAAT ÇALIŞIYORLAR

Teksif Sendikasının 2,5 yıldır triko sektöründe yürüttüğü çalışmanın ardından 12 saat olan çalışma sürelerini birçok fabrika 8 saate düşürmüştü. 8 saat çalışmayı kabul etmeyen fabrikaların başında gelen Cebeci Triko’da işçiler hala 12 saat çalışıyor.

Ramazan Bayramı öncesinde işçilerle toplantı yapan Cebeci Triko patronu, “Bu bayramda çalışacaksınız. Çalışmaya gelmeyen bayram sonrası işe gelmesin. Teksim’i görüyorsunuz. Triko işverenlerinin hepsi ile anlaştık. Sendikanın 8 saate indirdiği yerler tekrar 12 saat çalışmaya başlayacak. Teksim’deki işçilerin halini görüyorsunuz, aç susuz sokakta bekliyorlar” dediğini aktaran işçiler, bayramda çalışmak istemeseler de, bu tehditlerin ardından çalışmak zorunda kaldıklarını söylediler. (İstanbul/EVRENSEL)


DİRENİŞ TRİKO İŞÇİLERİNİN DİRENİŞİ

Teksim Giyim’de direnişte olan işçilerden Mecnun Uçakçı, Cebeci Triko patronunun kendileri hakkında kullandığı ifadelere şöyle yanıt verdi, “Direnişteki işçilerin moralleri çok iyi. Dün de Taksim’de çalışan ve işten atılan arkadaşlar bir araya gelerek bayramlaştık. Direnişimizi aynı kararlılık ile sürdürüyoruz, geri adım atmamız gibi bir durum yok. Sendikayla birlikte içeri girene kadar da sürecek. Cebeci Triko patronunun bize olan düşmanlığı 12 saatten 8 saate geçmemizle başladı. Bizden sonra birçok fabrikada işçiler bizi örnek göstererek patronlarına çıktı. O zaman Cebeci Triko’da çalışma sürelerinin kısaltılmasını isteyen 15 arkadaşımız işten atıldı. Tekrar böyle olur diye Teksim işçilerini kendine düşman olarak görüyor. ‘Teksim’den çıkan işçileri başka yerlerde çalıştırmayacağız’ diye açıklamalar yapıyor. Bu direniş artık Teksim’de işten çıkartılan işçilerin davası olmaktan çıktı, bütün triko işçilerinin haklarını alma direnişine dönüştü. Çünkü biz kaybedersek triko fabrikalarında çalışma saatleri tekrar 12 saate çıkacak, işçilerin baktıkları makine sayıları arttırılacak. Biz bu yüzden direnişi asla bırakmayacağız. Bu direniş triko işçilerinin kaderidir. Evet ekonomik olarak bir sıkıntımız var ama aç kalmamız gibi bir durum yok. İşçiler arasında dayanışma duyguları çok yüksek. Lokmamızı paylaşıyoruz. Sendika da bu konuda bizim mağdur olmamaza izin vermiyor. İşçilerin maddi açıdan bir sıkıntısı yok. Diğer fabrikalarda da dayanışma paraları toplanıyor. Cebeci patronu ‘aç susuzlar’ diyerek kendi işçilerine gözdağı vermeye çalışıyor.”

ÖNCEKİ HABER

Oğluna ağıt yakacak bir mezar istiyor!

SONRAKİ HABER

Dersim'de 5 kişi gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa