23 Mart 2018 06:47
Son Güncellenme Tarihi: 23 Mart 2018 10:58

İşsizlik oranı 2017 yılında yüzde 10.9 ile çift hanede

TÜİK verilerine göre, Türkiye'de işsizlik oranı 2017 yılında, 2016 yılında olduğu gibi yüzde 10.9 ile çift hanede kaldı.

Paylaş

 

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın başlattığı patronlara teşvik dağıtma üzerine kurulu istihdam kampanyası da yüzde 7’yi bulan büyüme rakamları da işsizliğe çare olmadı. 2017 yılında işsizlik rakamı 124 bin artışla 3.5 milyonu bulurken, işsizlik oranı yüzde 10.9 ile çift haneli oldu. Kadın ve genç işsizliği yine tavan yaptı. Gazetemizin yazarlarından Prof. Dr. Sinan Alçın mevcut üretim yapısının kadın ve gençleri ezdiğini belirterek, şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin işsizliği daha da artacağını dile getirdi. 

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2017 yılında bir önceki yıla göre 124 bin kişi artarak 3 milyon 454 bin kişiye çıktı. İşsizlik oranı ise değişim göstermeyerek yüzde 10.9 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde 0.2 puanlık azalışla yüzde 9.4 kadınlarda ise 0.4 puanlık artışla yüzde 14.1 oldu.

GENÇ İŞSİZLİĞİ YÜZDE 20.8

Aynı yılda, tarım dışı işsizlik oranı bir önceki yıla göre değişim göstermeyerek yüzde 13 olarak tahmin edildi. 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 1.2 puanlık artış ile yüzde 20.8 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran değişim göstermeyerek yüzde 11.1 olarak gerçekleşti. 

İstihdam edilenlerin sayısı 2017 yılında, geçen yıla göre 984 bin kişi artarak 28 milyon 189 bin kişi, istihdam oranı ise 0.8 puanlık artış ile yüzde 47.1 oldu. Erkeklerde istihdam oranı 0.5 puanlık artışla yüzde 65.6 kadınlarda ise 0.9 puanlık artışla yüzde 28.9 olarak gerçekleşti.
Bu yıl, tarım sektöründe çalışan sayısı 159 bin, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı ise 823 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 19.4’ü tarım, yüzde 19.1’i sanayi, yüzde 7.4’ü inşaat, yüzde 54.1’i ise hizmetler sektöründe yer aldı. Bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında hizmet sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 0.4 puan, inşaat sektörünün payı 0.1 puan artarken, tarım sektörünün payı 0.1 puan, sanayi sektörünün payı 0.4 puan azaldı.

İŞ GÜCÜNE KATILMA ORANI 

İş gücü 2017 yılında bir önceki yıla göre 1 milyon 108 bin kişi artarak 31 milyon  643 bin kişi, iş gücüne katılma oranı ise 0.8 puan artarak yüzde 52.8 olarak gerçekleşti. Erkeklerde işgücüne katılma oranı 0.5 puanlık artışla yüzde 72.5, kadınlarda ise 1.1 puanlık artışla yüzde 33.6 olarak gerçekleşti.

BÖLGESEL EŞİTSİZLİK

İşsizlik oranı en yüksek bölge yüzde 26.9 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt iken, işsizlik oranı en düşük bölge yüzde 3.6 ile Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane oldu.
En yüksek istihdam oranı yüzde 54.4 ile Kastamonu, Çankırı, Sinop bölgesinde gerçekleşti. En düşük istihdam oranı ise yüzde 28.2 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt bölgesinde oldu. En yüksek iş gücüne katılma oranı yüzde 59.1 ile Tekirdağ, Edirne, Kırklareli bölgesinde gerçekleşti. En düşük iş gücüne katılma oranı ise yüzde 38.6 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt bölgesinde oldu.

ŞEKERDE ÖZELLEŞTİRME İŞSİZ SAYISINI ARTIRIR

Gazetemizin Yazarı Prof. Dr. Sinan Alçın, işsizlik rakamlarını değerlendirdi: “2017 yılının ilk üç ayında sanayide daralmayla karşılaştık. Buna çözüm olarak iktidar geçici finansal teşvik uygulamasını tercih etti. Kredi garanti fonuyla sermaye kesiminin üretimi artırması hedeflendi. Ortaya çıkan resimde ülke genelinde özellikle mikro ve küçük ölçekli, kayıt dışı ve ağırlıklı olarak inşaata dayalı alanlarda bir üretim artışının ortaya çıktığı görünüyor. Genel tahmin gelecek hafta açıklanacak büyüme oranının yüzde 7 düzeyinde gerçekleşeceği yönünde. Vitrinde böyle bir tablo varken esas olarak palyatif tedbirlerin üretim ilişkilerinin yapısını daha da bozduğunu TÜİK’in açıkladığı işsizlik verileri de bize gösteriyor. Son bir yıl içinde resmi rakamlarla işsiz sayısı 124 bin kişi artarak 3.5 milyona yaklaşmıştır. İşsizliğin cinsiyet dağılımına bakıldığında erkeklerde 9.6 düzeyindeki yıllık işsizlik, kadınlarda yüzde 14.4 ve gençlerde yüzde 20.8 gibi rekor seviyeleri zorluyor. Bu durum mevcut üretim yapısının çarkları döndükçe kadın ve gençleri ezdiğini, daha güvencesiz alanlara ittiğini ve yoksulluğu artırdığını söyleyebilirim. İşsizliğin bölgesel dağılımında da yüzde 26.9 ile Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt illeri başta gelmektedir. TÜİK’in açıkladığı son istihdam verileri ülke içerisinde gençler, kadınlar ve bölge illeri aleyhine eşitsizliğin artmakta olduğunu göstermektedir.

Üretimin sürdürülebilir kılınması ve istihdamın daha eşitlikçi biçimde topluma yaygınlaşması için toplum geneline daha fazla gelir yaratacak bir üretim yapısının ortaya çıkması gerekiyor. Gelirler eşitsiz dağıldığında, hane halkı tasarrufları yetersiz kalmakta, tasarruflar yetersiz kaldığında yatırımın finansmanı sorunu ortaya çıkmakta, yapısal sorunlar çözülmediği sürece de bu finansman ihtiyacı orta ve uzun vadede ekonomik yapının daha fazla bozulmasına neden olacak “acil” kaynaklara yöneltmektedir. 

Bir taraftan dağınık biçimde sağlanan destekler karşısında örneğin şeker fabrikalarının özelleştirilmesi adımı, iktidarın üretimin uzun dönemli yapısının sağlıklı bir zemine oturtulması, istihdam yapısının güçlendirilmesi konusunda kararlı olmadığını, izlenen sanayi ve istihdam politikalarının kısa dönemli, seçime yönelik, ekonominin uzun dönemli yapısını bozucu etki yarattığı gözlenmektedir. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesiyle geçtiğimiz yıl yaşanan 124 bin işsiz sayısı artışının 2018 yılında katlanarak devam edeceğini öngörebiliriz.” (EKONOMİ SERVİSİ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

13 İlde ‘FETÖ’ operasyonu : 55 kişi hakkında gözaltı kararı

SONRAKİ HABER

Kadıköy'de polise kürekli saldırı: 3 polis yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...