21 Ağustos 2012 03:45

Emsal zafer: Hera'da yetki işçide

Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Hera Tekstil’de aylarca süren sendikalaşma zaferle sonuçlandı.Sendikalar yasasından dolayı yetkilerinin verilmemesine rağmen işçiler patronlarıyla toplusözleşmeyi imzalayarak zafer kazandı.İmzalanan toplusözleşmeye göre işçi ücretleri ilk altı ay için yüz

Emsal zafer: Hera'da yetki işçide
Paylaş
Mazhar Uzbek

Sendikalar yasasından dolayı yetkilerinin verilmemesine rağmen işçiler patronlarıyla toplusözleşmeyi imzalayarak zafer kazandı.

İmzalanan toplusözleşmeye göre işçi ücretleri ilk altı ay için yüzde 4, ikinci altı ay için yüzde 4 oranında artırılırken ayrıca ücretlere her ay seyyanen 30 lira aile yardımı, her ay ikişer yevmiye tutarında ikramiye de verilecek.

Fabrikada işçiler arasında kademelendirme yokken imzalanan sözleşme ile işçilere çalıştığı bölüm ve yılına göre kademeli ücret artışları da yapıldı.

Sözleşme ile ayrıca bayram harçlıkları, yol paraları, çocuk yardımı, yılda iki defa olmak üzere gıda yardımı da yapılacak.

Hera Tekstil işçilerinin Teksif Sendikasında örgütlenmesinin ardından açıklama yapan sendika İşyeri Baştemsilcisi Asım Çelik, özel sektörde örgütlenerek bir ilki gerçekleştirdiklerini dile getirerek, aylarca sendikalaşmak için mücadele ettiklerini ve bu mücadeleyi kazandıklarını söyledi.

Sendika İşyeri temsilcisi Kadir Koçak ise örgütlenme süreçlerinde sorunlarla karşılaştıklarını, yılmadan mücadeleye devam ederek Teksif Sendikasında örgütlendiklerini ve üretimden gelen güçlerinin onlara verdiği güç ile sendikalar yasasından dolay askıda olan yetkileri bile gelmeden toplusözleşmeye imza attıklarını kaydetti.

Çelik, işçi arkadaşlarıyla irade birliği içerisinde bir toplusözleşmeye imza attıklarını söylediler. Koçak ve Çelik çalışmalarına işçi arkadaşlarıyla devam edeceklerini birlikte her şeyin üstesinden geleceklerini söyledi.

TEKSİM MÜCADELESİ MÜCADELEMİZDİR

Son dönemlerde tekstil alanında yaşanan hareketlilikler işçi mücadelesini artırıyor.

İzmir’de Hugo Boss Ankara’da TOGO, Gaziantep’teki tekstil fabrikaları ve İstanbul’da Teksim işçilerinin mücadeleleri sürerken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı örgütlenen işçilerin toplusözleşme yapabilmesi için yetkileri vermiyor.

Buralarda yaşanan süreçlerle ilgili sendikaların ve yetkililerin derhal harekete geçmesini söyleyen Asım Çelik, kendilerinin de İstanbul’da mücadele vermekte olan Teksim işçilerinin mücadelesinin yanında olduklarını ve fabrikalarındaki arkadaşlarıyla birlikte mücadeleye destek anlamında ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını söyledi.

Kadir Koçak ise “Gelinen noktada görülüyor ki arkadaşlarımızın mücadelesi sonuna kadar haklı bir mücadeledir. Bizler de onların bu haklı mücadelesinde yanlarında bulunmaktan onur duyuyoruz” diye konuştu. Teksim işçilerinin sabırlı olmasını isteyen Koçak, kendilerinin de aylarca süren mücadelenin ardından kazanabildiklerini söyledi. Teksim işçileriyle dayanışmak adına Hera Tekstil işçilerinin bir günlük yevmiyelerini Teksim işçilerine göndereceğini belirten Koçak, sendikalaşma ve hak alma mücadelesi içinde olan tüm işçilerin de yanında olduklarını dile getirdi.

Koçak, “Buradan tüm sendikaları ve yetkilileri derhal harekete geçmeye çağırıyoruz. Kendilerini haklının yanında gören herkesin de işçilerin bu haklı mücadelesinde yanında bulunması gerekiyor” dedi.

SENDİKALAR YASASI NETLEŞMELİ

“Hala mecliste durmakta olan sendikalar yasasının bir netlik kazanmaması işçileri ve tüm sendikaları zor durumda bırakmaktadır. Hera Tekstil işçileri olarak yeterli sayıyı geçtik” diyen Asım Çelik, sendika yasasından dolayı yetkilerini alamadıklarını fakat tüm bu zorluklara karşı toplusözleşmeye imza attıklarını söyledi. Çelik, “Mecliste bekleyen ve tüm işçileri ilgilendiren bu yasanın çıkmasında da yetkilileri kendi maaşlarına zamlarda gösterdikleri titizliği göstermeye davet ediyoruz. Sendikalar yasasının bir an önce netlik kazanması için sendikaların ve yetkililerin derhal harekete geçmesi gerekmektedir” diye konuştu.

MÜCADELEMİZ YENİ BAŞLIYOR

“Hera Tekstil’de gelinen noktada bir zafer kazanılmıştır. Fakat kazanılan bu zaferi daha ileri taşımak bizim görevimizdir” diyen Çelik, fabrikalarında ve Afyon’da işçi sağlığı ve iş güvenliği için mücadelelerini sürdüreceklerini kaydetti.

Sendika İşyeri Baştemsilcisi Çelik, Teksim’de olduğu gibi işçilerin haklı mücadelesinde Teksif ve Hera Tekstil işçileri olarak yanında olacaklarını bildirdi. (Afyon/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İsyanların ortasında bir ilçe; Şemzînan

SONRAKİ HABER

Direniş alanı her gün bayram yeri gibi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa