21 Ağustos 2012 08:14

Roboskî’den ‘unutmayın’ çağrısı!

Aralarında çoğunlukla çocukların da olduğu 34 kişinin katledildiği Roboskî’de, aileler Ramazan Bayramı’nı karalar giyerek çocuklarının mezarı başında karşıladı.Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboskî köyünde 34 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın üzerinden aylar geçmesine rağmen fa

Roboskî’den ‘unutmayın’ çağrısı!
Paylaş
Jihat Akça / Cengiz Oğlağı

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboskî köyünde 34 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın üzerinden aylar geçmesine rağmen failler bulunmadı. Yürütülen soruşturmada arpa boyu kadar yol alınmadı! Katliamda yakınlarını yitiren aileler ise hem katliamın faillerinin bulunmasını ve yaşanan katliamın unutulmaması için mücadelelerini sürdürüyor. Aileler, Ramazan Bayramı’nı da mezarlıkta karşıladı. Katliamdan bu yana yasta olan aileler, bayramı da yasla karşıladı. Bayramın ilk günü siyah elbiselerini giyen Roboskîli annelerin, ilk işi evlatlarının mezarlarını ziyaret ederek, mezarlarına şeker ve çiçek bırakmak oldu. Yaşamını yitiren 34 kişinin defnedildiği Gülyazı (Böceh) köyündeki mezarlıkta her mezarın başında oğlunun fotoğrafını almış, mezar taşına başını koyup çaresizliğin ve adaletsizliğin gözyaşlarını döken anne ve babalar bulunuyor. Küçük çocuklar ise olup bitenlerden habersiz bir şekilde mezarlıkta ağabeylerinin mezarlarına şeker koyarak bayramını kutluyor. Her mezarın başında yığılıp kalan bir anne, bir abla, bir kardeş, bir ağabeyi veya bir baba bulunuyor.

8 AYDIR DUYULMAYAN FERYAD!

Aileler çaresizliğini, acılarını, feryatlarını, parçalanmış yürekleriyle duygularını mezar başında dile getirirken, yaşadıkları acı gözyaşı olup gözlerinden süzülüyor. Katliamda oğlu Salih Ürek’i kaybeden Medine Ürek, her ramazanda çocukları için özel yemekler yaptıklarını belirterek, “Bu bayramda doğru düzgün bir yemek hazırlamadık. 8 aydır ne yediğimizi ne içtiğimiz bilmiyoruz. Boğazımızdan hiçbir şey geçmiyor. Bizler bayramı buruk ve yüreği parçalanmış anneler olarak karşılıyoruz” dedi. Oğlunu anlatan Anne Ürek, “Bizi bu hallere düşürenler 8 aydır daha yargılanmadı. Bu yaptıkları yanlarına bırakılıyor. Kimse halimizi sormuyor. Bizler yetkililerin annelerin bu feryadını duymalarını bu sorunu çözmelerini istiyoruz” dedi.  Sürekli susturulmak istendiklerini söyleyen Ürek, “Yetkililer artık ellerini vicdanlarına koysunlar ve bu işi çözsünler. Burada sadece 34 insan değil bütün köy öldürüldü. Bu bayramda hiçbir şey almadık. Ne bir şeker ne bir elbise. Bizim için artık yaşamın anlamı yok” şeklinde konuştu.

TÜRK ANNELERE ÇAĞRI

Katliamda yaşamını yitiren Serhat Encü’nun annesi Halime Encü, Başbakan Erdoğan’a tepki göstererek, “Ne hakkı vardı bize bu vahşeti uyguladılar. Bu bayram sabah erken kalktık, yırtık pırtık elbiseleri çocuklarımıza giydirdik. Bizim için bayramın bir anlamı yok” dedi. Türk annelerine seslenen acılı anne, “Yeter artık evlatları öldükleri zaman ‘Vatan sağ olsun’ demesinler. Bu savaş bu çatışma sona ersin. Adalet ve barış istiyoruz. Erdoğan isterse bu kanı durdurabilir. Onların çocukları ve kardeşleri yok mu, vicdanları yok mu?​”diye konuştu. “Bu bayram oğlum yok” diyen Anne Encü, “ Bayram bizim için yok. Yaşam bizim için yok. Günde üç öğün göz yaşlarımızla yemek yiyoruz. Yeter artık barış olsun, kardeşlik olsun” dedi.

‘ADALET İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ’

Katliamda yaşamını yitiren Özcan Uysal’ın amcası Cabar Uysal da, yeğeni Özcan’ın bütün bayramları büyük bir keyif ve coşkuyla karşıladığını belirterek, “Ama yapılan bu katliamın ardından bizim için bayramın bir anlamı kalmadı. Hiçbir zevki kalmamış bayramların ve hayatın. Zaten hiçbir hazırlık da yapmadık. Bu yıl bayramı mezarlıkta çocuklarımızla evlatlarımızla geçiriyoruz. Onların mezarı başında geçiriyoruz. Köy, yapılan katliamın ardından dağılmakla karşı karşıyadır. Bizler artık barış ve adalet istiyoruz. Başka anneler ağlamasın. Katliamın faillerinin ortaya çıkarılması için hükümetin çabası yeterli değildir. Bizler kanımızın son damlasına kadar bu hükümetle bu adaletin savaşını vereceğiz” şeklinde konuştu.

BARIŞ, KARDEŞLİK...

Yaşamını yitiren Seyithan Enç’in ablası Behiye Enç, kardeşinin nişanlı olduğunu ve bunun için çalıştığını belirterek, “Maddi imkansızlıklar nedeniyle düğününü yapamıyorduk. Irak’a düğün hazırlıklarını bitirmek için gidiyordu. Masrafını karşılamak için gidiyordu. Ama görüyorsunuz sonucu ne oldu” diye ifade etti. Abla Enç, “Onların gidişinin ardından bizim için dünya yıkıldı. Artık bizim için yaşamın bir anlamı kalmadı. Bayramı hiçbir hazırlık yapmadan mezarlıkta evlatlarımızla geçiriyoruz. Bizler adalet sağlanana kadar bu mezarlıkta onların yanı başlarında olacağız. Artık kan dökülmesini istemiyoruz, barış, kardeşlik, huzur ve demokrasi istiyoruz” dedi. (Şırnak DİHA)


ROBOSKÎ İÇİN ADALET NÖBETİ

ROBOSKî’de ailelerin, faillerin açığa çıkarılması için bayramın ilk günü mezarlıkta başlattıkları adalet nöbeti sürüyor.

Gülyazı köyündeki (Böceh) mezarlıkta kurulan çadırda bayramlaşmalara devam ediliyor. Bayramın 2. gününde de evlatlarına yakın olabilmek için çadırda bayramı geçiren aileler, gelen ziyaretçileri burada karşılıyor. Hüznün ve öfkenin hakim olduğu mezarlıkta anneler kimi zaman gözyaşlarını hakim olamadı. Adalet nöbeti eyleminin 2 gün daha devam edeceği öğrenildi.


BİR EVDE ÜÇ CAN...

KARDEŞLERİ 15 yaşındaki Savaş ve 29 yaşındaki Hüsnü Encü ile birlikte 13 yaşındaki oğlu Erkan Encü’yu kaybeden Mehmet Encü, “Bu katliamı yapanlar umarım bir gün adalet önünde hesap verecekler” dedi. 8 aydır evimizde bir saat bile rahat oturamıyoruz” diyen Encü şöyle konuştu: “Bizlerin burada yapabileceğimiz başka bir şey yoktu sınır ticareti dışında. 8 aydır hükümet yetkilileri yaptıkları açıklamalarda sadece alay ettiler. Bu katliamı yapanları lanetliyoruz. Bu hükümetten hiçbir umudumuz yok. Eğer bize karşı hükümet samimi ise bu katliamın faillerini bulsunlar ve yargılasınlar. Aksi takdirde onlara güvenimiz hiçbir şekilde kalmamıştır. Polis ev asker annelerine sesleniyorum, çocuklarınız öldüğü zaman siz de Kürt anneleri gibi barış ve kardeşlik isteyin. Akan kanın durmasını isteyin. ‘Vatan sağ olsun’ diyerek ateşi körüklüyorsunuz.”

ÖNCEKİ HABER

Neoliberal ütopyanın krizi

SONRAKİ HABER

İsyanların ortasında bir ilçe; Şemzînan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...