22 Mart 2018 10:57

Hindistan’da Uber şoförleri greve çıktı

Hindistan'da Uber şoförleri, günde 3 dolar kazandıklarını ve geçinemediklerini belirterek greve çıktı.

Paylaş

Hindistan'da günde 3 dolar kazandıklarını ve bu parayla geçinemediklerini söyleyen Uber şoförleri greve çıktı. Ülkede Uber, Ola ve benzeri şirketlere çalışan 1.5 milyon şoför bulunuyor.

Washington Post’un haberine göre Uber şoförlerinin çoğu pazartesi günü işe çıkmayı reddetti. Ülke genelindeki greve binlerce şoför katıldı. Şoförler grevden başka seçeneklerinin olmadığını söylüyor, çünkü yaşamak için gerekli parayı dahi kazanamıyorlar. Şoförlerin örgütlü olduğu Ulaşım Sendikasının Başkanı Sanjay Naik, “Büyük borç içindeler” diyor. Grevi de bu sendika örgütlemiş.

UBER’DE ÇALIŞMAK İÇİN İŞLERİNİ BIRAKMIŞLARDI

Uber, Hindistan pazarına 2013 yılında ilk girdiğinde şoförlere iyi ücretler önerdi. Times of India’ya konuşan şoförler, şirketin aylık 1500 dolar gelir vadettiğini söylüyor. Bu nedenle başka yerlerde çalışan şoförler işlerini bırakarak, kimi köylüler de araba almak için topraklarını satarak Uber’le çalışmaya başlamış. Çoğu kredi çekmek zorunda kalmış.

Fakat vaatler gerçekleşmemiş. Şoför akını yaşanınca, şirket “cazip” koşulları değiştirmeye başlamış.

Habere göre başlangıçta, her müşteri için şirkete yüzde 10 komisyon verilirken şirket artık yüzde 30 komisyon istiyor. Şoförler kendi fiyatlarını da belirleyemiyor, yani Uber ya da Ola (Uber’in rakibi yerel şirket) müşterilere promosyonlar ya da indirimler sunduğunda şoförlerin gelirleri düşüyor.

3 DOLARA KARŞI 371 MİLYON DOLAR

Tanveer Pasha, “Ne Ola ile ne Uber ile ihtiyaçlarımızı karşılayabiliyoruz” diyor. Günde 10 dolar kazandığını ve bu paranın neredeyse tümünün arabanın kredi borçlarına gittiğini söylüyor: “Kalan 3 dolarla ailemi geçindiremiyorum.”

Uber, Washington Post’un görüş talebine yanıt vermedi. Ola yetkilileri ise grevin nasıl ilerleyeceğini görmek istediklerini söyledi. Bu iki şirketin geçtiğimiz yıl  Hindistan’da 371 milyon dolar kazandıkları belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

1 ayda iki kez gözaltına alındı, ajanlık dayatıldı

SONRAKİ HABER

Dünya termik santrali emekli etti, Türkiye 4. sırada

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...