22 Mart 2018 07:52

Barış akademisyenleri hakim karşısında

'Terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla hakim karşısına çıkan Yrd. Doç. Dr. Fehmiye Ceren Akçabay’ın duruşması ertelendi.

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

Barış İçin Akademisyenlerin ‘Bu suça ortak olmayacağız’ bildirisini imzaladıkları için ‘Terör örgütü propagandası’ ile suçlanan akademisyenler hakim karşısına çıkmaya devam ederken, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden ihraç edildikten sonra hakkında dava açılan bildiri imzacısı Akademisyen F. Ceren Akçabay, Çağlayan’daki İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıktı. 

‘BİLDİRİ BARIŞA VE DİYALOĞA ÇAĞRI’

Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Akçabay, savunmasını hazırlamak için süre talebinde bulundu. Akçabay’ın Avukatı Diren Akbayır Atalan da, yazılı ve sözlü savunma için mahkemeden zaman istedi. Avukat Atalan, mahkemeye iki usulü itirazda bulundu. TMK 3713 sayılı Yasa’nın 7/2 maddesinin demokrasi paketiyle yapılan düzenlemeye dayanarak derhal beraat talebinde bulunan Atalan, “Bildirideki söz ve eylemler propaganda kabul edilemez. Yazı ve sözlerin şiddeti teşvik eden, öven mahiyette olması gerekir. Oysa bildiri barışa, diyaloğa çağrıdır. Suçun unsurları bildiride yer almamaktadır. Kalıcı barışın sağlanması ve şiddetin son bulması için imzalanan çağrı metninin içinden sözler cımbızlanarak iddianame hazırlanmıştır” dedi. Atalan ikinci usulü itirazında da davanı 13 Ağır Ceza Mahkemesindeki yargılama ile birleşmesini talep etti.

DURUŞMA 11 EKİM’E ERTELENDİ

Duruşma savcısı mütalaasında, hukuki fayda bulunmadığından davaların birleştirilmesi yönündeki talebi ile derhal beraat talebinin reddini istedi. Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, birleştirme ve derhal beraat taleplerini reddetti. İstanbul 13 Ağır Ceza Mahkemesindeki dava dosyasında yer alan iddianame, duruşma tutanakları, Adalet Bakanlığına TCK 301 madde uyarınca soruşturma izni ile ilgili yazılan müzekkere ve Adalet Bakanlığınca verilen cevabın istenmesine karar veren mahkeme, bir sonraki duruşmayı 11 Ekim saat 11.15’e erteledi.

Foto: Arşiv

ÖNCEKİ HABER

Karl Marx’ın doğduğu kent olan Trier, trafik ışıklarını ‘Marx’landırdı

SONRAKİ HABER

Akkim işçileri çadır direnişini sonlandırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa