20 Ağustos 2012 16:01

Belediye yıkıyorsa ev versin

Mamak’ta kentsel dönüşüm adı altında yapılacak yıkımlar mahalle sakinlerini endişelendiriyor.Ankara’nın Mamak ilçesi Ege Mahallesi’nde vatandaşlar bayrama buruk girdi. Evlerinin kentsel dönüşüm adı altında yıkılmasından ve yıkılacak olmasından endişe eden gecekondu sahipleri, Mamak Belediyesi’nin evlerini yıkara

Belediye yıkıyorsa ev versin
Paylaş
İbrahim Kale

Ankara’nın Mamak ilçesi Ege Mahallesi’nde vatandaşlar bayrama buruk girdi. Evlerinin kentsel dönüşüm adı altında yıkılmasından ve yıkılacak olmasından endişe eden gecekondu sahipleri, Mamak Belediyesi’nin evlerini yıkarak bayramı kendilerine adeta zehir ettiğini ifade etti. 20–30 yıldan beri Ege Mahallesi’nde ikamet eden gecekondu sahipleri, “Çoğumuzun tapusu var, bizler buraları işgal etmedik. Vergisini, parasını, pulunu her şeyini ödeyerek satın aldık” diyor. Vatandaşlar kentsel dönüşüme karşı olmadıklarını, sadece hakları olanı istediklerini belirterek, “Bizleri sokağa atmasınlar” diyor.
Ege Mahallesi’nde yirmi yıldır ikamet ettiğini söyleyen Fatma Akşun, evlerinin yıkılacak olmasından endişe ederek, “Bu durumda nasıl bayram kutlanır bilmiyorum” dedi. Dört çocuğu olduğunu ve dördünün de işsiz olduğunu belirten Akşun, eşinin inşaatlarda çalışarak kazandığı parayla geçinmeye çalıştıklarını anlatıyor. Akşun, “Evimiz yıkılırsa biz bu parayla nasıl kira veririz, nasıl geçiniriz? Belediye evimizin yerine ev versin, bizler evimizi kendi ellerimizle yıkarız” şeklinde konuştu.

‘ÇADIR KURARIZ’

Menşure Çimen ise, belediyenin yıkım kararlarını vicdansızlık olarak değerlendiriyor. Bayrama yıkımlarla girdiklerini söyleyen Çimen, “Benim evim yıkıldıktan sonra bayram benim neyime” diyor. Çimen, “Belediye Ramazanı ayını da bayramı da bizlere zehir etti. Onlarca çevik kuvvet mahalleyi gaza boğdu” diyerek, zor kullanılarak gerçekleşen yıkımı hatırlatıyor. “Bizlere gecekonduların çevre kirliliği yarattığını söyleyenler, evimizin yerine ev versinler” diyen Çimen, aksi takdirde evlerini yıktırmayacaklarını ve çadır kuracaklarını söyledi.

‘BİZLER İŞGALCİ DEĞİLİZ’

Eşinden ayrı, tek odalı bir gecekonduda yaşayan Nazife Akbulut ise, komşuları tarafından yapılan yardımlarla geçinmeye çalışıyor. Akbulut, “Benim istediğim, evimin yerine 1+1 ev verilmesi. Ben öldükten sonra isterlerse gelip geri alsınlar” dedi.
Ahmet Şahiner de, 1997 yılından beri belediyenin evlerini yıkmaya çalışmasından şikayetçi. Kendilerine işgalci muamelesi yapıldığını belirten Şahiner, “Evlerimizin parasını ödeyerek buraya yerleştik. Kentsel dönüşüme karşı değiliz. Sadece belediyenin adil davranmasını ve vatandaşların evlerinin yerine ev vermesini istiyoruz. Başka bir şey istemiyoruz” diye konuştu.

‘MADDİ OLANAK YOK Kİ BAYRAM KUTLANSIN’

Şahiner, “Bizlere insanlıktan bahsedenler, Ramazanda oruç tutan insanlara biber gazları ile saldırdı” diye anlatıyor yıkım anını.
Biber gazı yüzünden mide bulantısı geçirdiklerini ve oruçlarını bozmak zorunda kaldıklarını anlatan Şahiner, mahallelinin bayram kutlayacak maddi olanaklarının olmadığını da sözlerine ekliyor.
(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Terasta heykel keyfi

SONRAKİ HABER

Çocuk cezaevinde işkence iddiası!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...