Kemal Can: MHP avantajlı durumda, Erdoğan sıkıntıda

Gazeteci-Yazar Kemal Can, MHP Kongresini ve 'Cumhur İttifakı'nı 5 Dakikada'ya değerlendirdi.

22 Mart 2018 07:43
Son Güncellenme Tarihi: 22 Mart 2018 08:46
Paylaş

Gazeteci-Yazar Kemal Can, 5 Dakikada'ya konuk oldu. Kemal Can'la geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirilen MHP Kongresini ve 'Cumhur' ittifakını konuştuk.

MHP’den İYİ Partiye geçişlerin büyük ölçüde tamamlandığını anca hala düşük düzeyde geçiş yaşandığını söyleyen Can, “MHP’den İYİ Parti’ye kayacak oyun önemli bir kısmı zaten kaydı. Şu zamandan sonra olacak kaymalar daha küçük oranlarda gerçekleşecek. Zaten olağanüstü kongre zamanından sonra MHP’den tasfiyeler başlayıp İYİ Parti’nin kurulması sürecinde önemli bir kitle koptu ve İYİ Parti’yle birlikte hareket etmeye başladı. Onun haricinde MHP’de kalanların bu dönemden sonra çok olağanüstü şeyler olmadığı taktirde İYİ Parti’ye doğru güçlü bir akış yaratacağını düşünmüyorum” dedi.

Seçime doğru adaylıklardan ve teşkilatlardaki küçük sorunlardan kaynaklanan İYİ Parti’ye geçişler yaşanabileceğini de söyleyen Kemal Can, bunün da büyük düzeyde olmayacağını dile getirdi.

‘BAHÇELİ KENDİNİ POLİTİK OLARAK GÜVENCEYE ALDI’

2019 seçimlerine doğru gidilen süreçte MHP’nin geleceğine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Can, “Bir kere, süreç başladığında da ihtiyatlı olmak gerektiğini söylüyordum. MHP’nin ittifakla birlikte bittiği fikrine katılmıyorum. Evet hasar gördü, ama bu hasarı her koşulda görecekti zaten. Tam tersi, parti içerisindeki muhalefeti temizledi. İttifakı kendi istediği kurallar çerçevesinde tescile bağladı. İktidar avantajlarını kullanır hale geldi. Bu meseleler dolayısıyla MHP korunaklı bir siyasi pozisyon elde etti. CHP’lilerin ‘dükkanı kapattı’ tespitini doğru bulmuyorum. Ama burada korunaklı olan, politik olarak kendini güvenceye alan Bahçeli. İttifaktan beklentisi açısından asıl sıkıntı Erdoğan için var. Yani, MHP kısa dönem politik geleceğini garantiledi. Ama Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı için garanti verebilecek durumda değil” dedi.

‘MHP’DE KALAN SEÇMENİN HALA YARISI ERDOĞAN KONUSUNDA DİRENÇ GÖSTERİYOR’

Bahçeli’nin partisini dikensiz gül bahçesine çevirdiğini söyleyen Kemal Can, “Ama Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı için bu doğru değil. Hala MHP’de kalmaya devam eden seçmenin önemli bir kısmında önemli bir direnç var ve seçime kadar bu direncin kırılacağını çok düşünmüyorum. Bu oransal olarak anketlere bakarsak yarı yarıya gibi görünüyor. Bu bana gerçekçi geliyor. Seçime doğru bu oran değişebilir ama nereden bakarsanız bu güçlü bir oran. MHP’nin oyu bugün her neyse yarısı Erdoğan’a destek konusunda referandumda olduğu gibi ayak direyeceğini düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

‘İTTİFAK SONRASI MHP EŞ TEŞKİLAT GİBİ MUAMELE GÖRÜYOR’

Baraj tartışmalarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Can, “Bahçeli baraj tartışmasını açarak, ittifak tartışmasını açmıştı aslında. Vardığı nokta, söylediği hemen her şeyi kayda geçirmesi noktasında avantajlı konumda. Kulis bilgileri geliyor, MHP teşkilatlarının da iktidarda AKP’yle birlikte eş teşkilat gibi muamele gördükleri yönünde. İşe alımlarda seçimlere dönük bazı şeyler olacak gibi. Buralarda da bu avantajları somutlayabilirse, hem oy anlamında hem de kendi gücü anlamında bundan pozitif katkı sağlayabilir” dedi. (EVRENSEL WEB TV)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Doğan Medya Grubu satıldı, Hande Fırat Saray'ın mutfağını yazdı

SONRAKİ HABER

Tüm sektörel güven endeksleri Mart’ta geriledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...