21 Mart 2018 14:53

İstanbul Newroz'u: Kardeşlik ve barışın bahar yürüyüşü

İskender Bayhan İstanbul Newroz'undan izlenimlerini yazdı.

Paylaş

İskender BAYHAN

İstanbul’un 2018 Newroz alanı Bakırköy Adliyesinin yanındaki Halk Pazarı Meydanı’ydı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “müzakere masasını” devirmesinin ardından Kazlıçeşme Meydanı kutlamalara kapatılmıştı ve o günden sonra Newroz kutlamaları İstanbul’da Kazlıçeşme dışında yapılmaya başlandı.

Newroz alanına üç ayrı arama noktasından geçtikten sonra girebildik. Sıkı önlemler alınmıştı alanın her tarafında. Resmi açıklamalar “Mitinge katılanların güvenliği için” diyor ama aramalar “Niye geldiniz?​” tavrıyla yapılıyordu. Alana girişleri zorlaştırdı ve uzun sürmesine neden oldu. Kutlamalar başlayalı iki saat olmuştu ve alana girişler hâlâ sürüyordu.

Alana gelenleri kürsüden yükselen Türkçe ve Kürtçe coşkulu türküler ve marşlar karşılıyor. Alana gelenlerin ellerinde üzerine “Newroz Kutlu Olsun” ve “Newroz Pîroz Be” yazan sarı, yeşil, kırmızı, mor renkli flamalar var çoğunlukla. Aynı renklerdeki şallar, fularlar, örgü ipler ve yöresel kıyafetler süslüyor kadınları ve çocukları.

Alanda tanıdık-tanımadık çok sayıda kişiye sorduğumuzda, bu yılki kutlamanın son bir iki yıla göre daha kalabalık ve coşkulu olduğunu söylediler. Ortak bir kanaat vardı bu konuda. Bu da coşkuyu artıran ve yüzleri güldüren bir durumdu. Bir çok insan cep telefonlarıyla fotoğraf-video çekip bu tabloyu kayıt altına alıyordu. Epey zamandır coşkulu kalabalıkları özlemiş gibiydiler!

Alanda döviz ve pankartlar yok denecek kadar azdı. “Yaşasın Halkların Kardeşliği”, “Biji Aşiti” ve “Newroz Pîroz Be” dışında dikkat çeken slogan yoktu. Kardeşlik ve barış mesajları hakimdi alana. Kürsü konuşmaları ise izlenimi yazarken henüz başlamamıştı.

Bu yıl Newroz kutlamaları TSK’nin Afrin şehir merkezine girmesinden bir kaç gün sonra gerçekleşiyordu. Bir yanda ülkeyi yönetenlerin Afrin’e girerek verdiği zafer, güvenlik ve fetih mesajları var bir yanda ise Newroz meydanlarından yükselen kardeşlik ve barış çağrıları. Afrin’e girmenin bu topraklara ve bölge coğrafyasına barış, kardeşlik ve huzur getirmeyeceği açık. Asıl olarak Newroz alanlarından yükselen sese kulak vermeliyiz.

Sadece bugünün değil, Kapitalizmin şafağından emperyalizmin egemenliğine kadar geçen bir kaç yüzyılın gösterdiği somut gerçek şudur: Hiç bir ulusal baskı, böbürlenme ve ulusal üstünlük vaazının halkların barış ve kardeşlik içerisinde bir arada yaşamasına hiçbir faydası olmamıştır. Ancak ve sadece halkların yükselen kardeşlik ve barış özlemi bunu sağlayabilir. 2018 Newrozu bunu bir kez daha teyit etmiştir.

Bunun sigortası ise bütün uluslardan işçilerin birliği, sınıf kardeşliği ve enternasyonal bilincindeki ilerlemedir.

Uzun yıllardır bu coğrafyanın topraklarında bahar 8 Mart’la başlar, Kürt-Türk-Arap bütün bölge halklarının Nevrozu’yla sürer ve İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’yle taçlanır.

Kardeşlik ve barışın bahar yürüyüşünü güçlendirelim.

Newroz kutlu olsun!

ÖNCEKİ HABER

Bitkilerin evrimi ve sudan karaya geçiş -2: Dinozorlar çağı

SONRAKİ HABER

Bir olay: Paris Komünü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...