21 Ağustos 2012 04:38

Avrupa Suriye’de fiilen savaşıyor

Suriye’deki Esad rejiminin devrilmesi için “isyancılara” destek veren ülkelerin başında bugüne kadar daha çok Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar’ın adı geçerken, ABD ve Avrupa ülkelerinin tavrı daha çok “siyasi destek” ile açıklanıyordu.Ancak, hafta sonunda Alman ve İngiliz gazetelerinde yer

Avrupa Suriye’de fiilen savaşıyor
Paylaş

Ancak, hafta sonunda Alman ve İngiliz gazetelerinde yer alan haberlerde, Esad rejiminin devrilmesi için özellikle Almanya ve İngiltere’nin “isyancılara” fiili olarak destek verdikleri, Suriye ordusunun çökertilmesi için istihbarat bilgileri topladıkları ifade edildi.

Almanya’da yayınlanan “Bild dam Sonntag”, Alman istihbarat örgütü Federal Haberalma Teşkilatı’nın (BND), Doğu Akdeniz’e gönderilen bir donanma gemisine yerleştirilen yüksek donanımlı teknoloji sayesinde elde ettiği bilgileri isyancılara ve NATO güçlerine ilettiğini yazdı. 600 kilometre uzaklıktan Suriye ordusunun hareketlerini tespit etmeyi sağlayan cihazlarla donatılan istihbarat gemisinin, elde edilen bilgileri isyancıların yanı sıra ABD ve İngiltere ile de paylaşıldığı dile getirildi.

MERKEZ ÜS ADANA’DA

Bild am Sonntag gazetesinin haberine göre, Suriye’deki isyancılara her türlü yardımın sağlanmasında Adana-İncirlik’teki NATO üssü merkezi koordinasyon görevi görüyor. Değişik istihbarat örgütleri tarafından toplanan bilgiler Adana’da paylaşılıyor ve isyancılara iletiliyor. Ayrıca, üste kurulan bir sistemle Suriye’deki telefon ve telsiz konuşmaları da kolaylıkla dinleniyor ve böylece bilgiler elde ediliyor. Üste, bu dinleme işlemlerinin Alman istihbarat örgütü tarafından yürütüldüğünü yazan Bild am Sonntag gazetesi, ayrıca BND’nin doğrudan Esad’a yakın çevrelerle bağlantılarının olduğunu ve bu konuda diğer istihbarat örgütlerine göre önemli avantajlara sahip olduğunu da yazdı. Gazeteye konuşan ve adını açıklamayan istihbarat elemanları da bununla büyük bir övünç duyduklarını ifade ettiler.

FİİLEN SAVAŞIN TARAFI

Bugüne kadar Suriye’deki Esad rejimini siyasi ve ekonomik yaptırımlarla zora sokmaya çalışan ve isyancılara yardım konusunda arka planda kaymayı tercih eden Almanya, bölgeye bir istihbarat gemisi göndermekle fiilen savaşın parçası olmuş durumda.

MUHALEFET AÇIKLAMA İSTEDİ

BND’nin Suriye ordusu hakkında topladığı bilgileri isyancılarla paylaşmasına tepki gösteren muhalefet partileri Yeşiller ve Sol Parti, hükümeti gelişmeleri açıklığa kavuşturmaya çağırdı. Ancak hükümet cephesinden henüz bir açıklama yapılmadı.

Çeşitli ajansların sorularını yanıtlayan Federal Savunma Bakanlığı yetkilileri, Akdeniz’in doğusuna bir donanma gemisinin gönderildiğini doğrularken, geminin istihbarat bilgisi topladığı ve bunu isyancılarla paylaştığı şeklindeki iddiaları ise yalanladı. Bakanlık yetkilileri, geminin uluslararası kara sularda dolaştığını, daha önce İtalya’nın Sicilya adasında bulunduğunu dile getirdiler.

Yeşiller Partili Milletvekili Hans-Christian Ströbele, Neue Osnabrücker Zeitung gazetesine yaptığı açıklamada Federal Hükümetin olaya bir an önce açıklık getirmesi gerektiğini, aksi halde istihbarat birimlerini denetleyen meclis komisyonunun Suriye konusunu mercek altına alacağını kaydetti. Ströbele, istihbaratın Suriye karşıtı milislere bilgi aktarmasının ise istihbaratın görevleri arasında olmadığını savundu. Benzer açıklamalar Sol Parti Şefi Bernd Riexinger’den geldi.

Sosyal Demokrat Partili Milletvekili Fritz-Rudolf Körper ise ‘Oker’ isimli geminin BM’nin Lübnan misyonu için uzun süredir bölgede olduğu ve milislere tek taraflı bilgi aktarılmadığı kanaatinde.

İNGİLTERE DE DEVREDE

Öte yandan İngiltere’de yayınlanan Sunday Times gazetesi de, benzer bir şekilde İngiliz istihbaratının topladığı bilgileri Türkiye üzerinden isyancılara ilettiğini yazmıştı. Gazetenin haberine göre İngiliz istihbaratı Suriye’deki gelişmeleri Güney Kıbrıs’ta kurduğu bir kamptan yakından izliyor. Muhalif güçler de, İngilizlerin istihbarat bilgileri konusunda kendilerine bilgi verdiğini doğrulamıştı.

Alman ve İngiliz istihbarat örgütlerinin Suriye ordusuna ait bilgileri doğrudan isyancılara iletmesi, bu iki ülkenin bundan sonra bölgedeki çatışmalarda çok daha etkili bir şekilde rol alacaklarını gösteriyor (Köln/EVRENSEL)


DIŞ MÜDAHALE SİNYALİ Mİ?

Alman Der Spiegel dergisi internet sayfasında yayınladığı haberde, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun “Suriye içinde güvenli bölge oluşturulabilir” sözlerinin dış müdahale için ilk adım olduğunu ileri sürdü. Site, Davutoğlu’nun Türkiye’ye sığınan Suriyeli sayısının 70 bini aştığı sözlerine yer verdi. Türkiye’nin tek başına daha fazla sığınmacıya kucak açmasının zorluğuna dikkat çeken Davutoğlu, Suriyeli mülteci sayısının 100 bini aşması durumunda, Suriye’de BM gözetiminde güvenli bir bölge oluşturulması gerektiğini dile getirmişti.

Haberde, Türkiye’nin Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde Suriye sınırının diğer tarafında bekletilen yüzlerce mülteciye gıda ve ilaç yardımında bulunduğu da belirtildi. Haberde, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın Ankara ziyaretinde uçuşa yasak bölge fikrini ortaya attığı ve Suriye’deki sivilleri korumak için bunun da olası önlemler arasında yer aldığı sözleri hatırlatıldı.  (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Dünya silah pazarının haritası çıkarıldı

SONRAKİ HABER

Derecik’te ev baskını: 2 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...