21 Mart 2018 10:11

Almanya’da kamuda 24 saatlik grev etkili oldu

Almanya’da kamudaki TİS görüşmelerinden sonuç çıkmaması üzerine başlayan uyarı grevleri sürüyor. Bugün Kuzey Ren Vestfalya’da 24 saat grev yapıldı.

Paylaş

Almanya’da kamu işkolunda 2,3 milyon çalışanı ilgilendiren TİS görüşmelerinin ikinci tutunda bir sonuç çıkmaması üzerine pazartesi günü Aşağı Saksonya ve Bremen eyaletlerinde başlayan uyarı grevleri bugün de genişleyerek devam etti. En büyük eyalet olan Kuzey Ren Vestfalya’da bugün yapılan 24 saatlik uyarı grevi nedeniyle hayat adeta felç oldu.

Gece saat 03.00’te başlayan uyarı grevi nedeniyle şehiriçi toplu taşıma araçları tramvaylar ve otobüslerin sefere çıkmaması üzerine Köln, Düsseldorf, Essen gibi büyük kentlerde hayat adeta durma noktasında geldi. Sabahın erken saatlerinde iş ve okula girmek isteyenler daha çok özel araçları kullanmaya başlayınca şehir içinde ve otobanlarda uzun araç kuyrukları oluştu. Kreşler, belediyeler, iş bulma kurumları, kamuya ait bankalar açılmadı, çöpler toplanmadı.

Aynı gün Hamburg’da da kamu çalışanları greve çıktı. Kreş ve çöp toplama alanında uyarı grevi etkili oldu.

Grev çağrısı yapan Birleşik Hizmet Sendikası (Ver.di) uyarı grevlerine katılımın çok yüksek olduğu belirtilerek, 15-16 Nisan tarihlerinde Potsdam’da yapılacak üçüncü tur görüşmesi öncesinde bir kez daha 24 saatlik grev yapabileceklerinin mesajını verdi. Sendika ikinci büyük uyarı grevi dalgasının ne zaman olacağı konusunda ise bir tarih açıklamadı.

Sendika 2,3 milyon kamu çalışanı için yüzde 6 zam ve düşük gelirli olanlar için ayda en az 200 avro zam yapılmasını talep ederken, işveren durumundaki belediyeler ise bugüne kadar somut bir teklifte bulunmadı. İşverenler özellikle düşük ücretli çalışanlar için gündeme getirilen ayda en az 200 avro zam talebine karşı çıkıyor. Sendika ise 200 avro zam talebinden kesinlikle geri adım atmayacağını duyurdu.

Salı günü değişik eyaletlerde yapılan uyarı grevlerine 35 bin kamu çalışanının katıldığı açıklandı. Öte yandan perşembe günü için Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW) ve IG Bau sendikası da üyelerini  uyarı grevine çağırdı. Her iki sendika bazı alanlarda Ver.di ile birlikte örgütlü. Bunların başında kreşler ve temizlik sektörü geliyor. (Köln/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Norveç'in sağcı Adalet Bakanı’ndan sosyal medya istifası

SONRAKİ HABER

Rusya: Doğu Guta'da üçüncü insani koridor açıldı 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa