21 Mart 2018 09:57

Norveç'in sağcı Adalet Bakanı’ndan sosyal medya istifası

Norveç'in sağcı Adalet Bakanı Sylvi Listhaug, Facebook paylaşımı nedeniyle gelişen tepkiler sonrası istifa etti.

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Norveç Adalet Bakanı Sylvi Listhaug, Facebook paylaşımı nedeniyle gelişen tepkiler üzerine görevinden istifa etti.

Norveç’te iktidarda Höyre (Sağ Parti), FrP (İleri Adım Partisi) ve Venstre’den (Sol Parti) oluşan sağ koalisyon hükümeti bulunuyor. Höyre ve FrP, bir süredir “terör olayları”na karışan kişilerin pasaport ve vatandaşlık haklarının geri alınması tartışmasını yürütüyordu. İşçi Partisi (AP) gibi muhalefet partilerine tepkileriyle gündem olan ve yabancı karşıtı olarak bilinen FrP’nin Adalet Bakanı Sylvi Listhaug ise Facebook’ta üzerinde “AP teröristlerin haklarının ulusun güvenliğinden daha önemli olduğunu düşünüyor. Beğen ve paylaş” yazan bir resim paylaştı. Bakan’ın bu paylaşımı büyük tepki yarattı.

Bakan’ın facebook paylaşımında bulunduğu gün, Anders Behring Breivik’in 22 Temmuz 2011’de AP’nin düzenlediği gençlik kampına ve hükümet binasına yönelik gerçekleştirdiği ve 77 kişinin yaşamını yitirdiği silahlı saldırıyla ilgili çekilen sinema filminin ilk gösterimi gerçekleştiriliyordu.

GÜVEN OYLAMASI TALEBİ

İlk tepki RÖDT (Kızıl Parti) milletvekili ve partisinin genel başkanı olan Björnar Moxnes’ten geldi. Moxnes, Adalet Bakanlığı gibi önemli bir görevi sürdüren bir kişinin böyle nefret içeren açıklamalar yapamayacağını vurguladı. Moxnes, Bakan’ın terörist bir katliama maruz kalmış olan AP hakkında söylediği bu sözlerle güven yitirdiğini belirterek böyle bir kişinin görevde kalmasını istemedikleri yönünde meclise bir “güvensizlik” önerisinde bulundu ve hükümet için güven oylaması yapılmasını istedi.  Bunun üzerine Norveç Başbakanı Erna Solberg hükümet adına özür diledi ancak aynı zamanda Adalet Bakanı Sylvi Listhaug’e de güvendiğini söyledi.

RÖDT partisinin önerisinden sonra gelişen tepkiler üzerine Adalet Bakanı mecliste özür diledi. Ancak özür yeterli bulunmadı ve tepkiler devam etti.

DİĞER MUHALEFET PARTİLERİ DE DESTEK VERDİ

Muhalefet partileri SV (Sosyalist Sol Parti) ile AP (İşçi Partisi)  ve Senter Partinin de (Merkez Parti) hükümete tepkileri yükseltmesi üzerine gelişmeler bir hükümet krizine dönüştü.

Bir diğer parti KRF (Hristiyan Halk Partisi) de bakan istifa etmezse hükümet için güven oylaması yapılmasına destek vereceklerini açıkladı.
Salı günü istifasını açıklamak zorunda kalan Bakan ise bu kararı kendisinin istediğini savunarak, “Facebook paylaşımından sonra Norveç siyaseti çocuk kreşine döndü. O yüzden benim görevim bir yetişkin gibi davranmak. Benim için önemli olan FrP’nin hükümette kalması. Hedefim Jonas Gahr Störe’nin (AP Genel Başkanı) başbakanlık koltuğundan uzak tutulmasıdır. Jonas Gahr Störe başbakan olursa bu Norveç için yıkım olur” dedi.

Basında çıkan haberlere göre ise sosyal demokrat bir parti olan İşçi Partisi (AP) Lideri Jonas Gahr Störe, son gelişmelerden sonra ölüm tehditlerini aldığını ve polis korumasında olduğunu açıkladı.

ÖNCEKİ HABER

TZOB: Su fakiri olmamıza çok az zaman kaldı

SONRAKİ HABER

Almanya’da kamuda 24 saatlik grev etkili oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...