Diyarbakır’da kitlesel ve coşkulu Newroz

Diyarbakır'da yüz bini aşkın kişi Newroz kutlaması için meydanı doldurdu. Kutlamada 'Eşitlik, barış ve özgürlük' vurgusu yapıldı.

21 Mart 2018 06:05
Son Güncellenme Tarihi: 21 Mart 2018 16:33
Paylaş

 

Diyarbakır Newrozu, önceki yılları aratmayan coşkuyla kutlandı. Kardeşlik ve birlik çağrısı yapılan Newroz’da konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Bu ülkeyi yönetenler çözüm masasını devirdiler. Çözüm ve kardeşliği savunanları mahcup ettiler. Eşitlik, barış, özgürlük ve direniş hiçbir zaman bizim gündemimizden çıkmadı çıkmayacak. Bu ülkenin barışa ihtiyacı var” dedi. Diyarbakır’daki mitinge yüz bini aşkın kişi katıldı.

Sabahın ilk saatlerinden itibaren kentin dört bir yanından alana akmaya başlayan halk, kutlamanın başlamasına kısa bir süre kala alanı neredeyse doldurdu. Kontrol noktalarındaki tüm engel ve keyfi uygulamalara rağmen alanda buluşanlar, sloganları ve coşkularıyla Newroz’u bir festival alanına çevirdi. Alanda genç kitlenin çoğunluğu ve coşkusu da dikkat çekti. 7’den 70’e kadınlar rengarenk fistanlarıyla alana gelirken, birlikte geldikleri çocukları da yöresel kıyafetlerle Newroz coşkusuna ortak oldu.

Açılış konuşmasını HDP İl Eş Başkanı Mehmet Şerif Camcı yaptı. Camcı, Newroz’un yeni yaşamın çağrıcısı olduğunu ifade ederek, tüm Kürt halkının Newrozu’nu kutladı.

AFRİN KANTONU: MÜCADELEMİZ DEVAM EDİYOR

DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk,  Afrin Kanton yönetimi tarafından Diyarbakır Newrozu’na yollanan mektubu okudu. “Efrîn’de yaşayan halklar olarak bu toprakların gerçek sahipleriyiz” denilen mektupta, “Türkiye devleti zor kullanarak bizleri toprağımızdan çıkararak buraya ait olmayan insanları yerleştirmek istemektedir. Binlerce halk göç etmek zorunda bırakıldı” denilirken, uluslararası kamuoyunun Afrin Harekatı karşısında gerekli tavrı almamış olmasına da tepki gösterildi. “Mücadelemiz yeni bir aşamaya geçmiştir” denilen mektupta, “Bu toprakların ve bu kadim halkın yalnız olmadığını herkese bir kez daha gösterme zamandır. Newroz bu yönden önemlidir. 2019 Newrozu’nu umut ve özgürlük içerisinde kutlayacağımıza inanıyoruz.” denildi.

Cezaevinde tutuklu bulunan seçilmiş milletvekili ve belediye başkanlarının yolladıkları mektup da okundu.

KARDEŞLİK, BİRLİK ÇAĞRISI

Yakılan Newroz ateşinden sonra etkinlik konuşmalarla devam etti. Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD) Genel Başkanı Mehmet Veysi Aşkar, “Bin yıllık kardeşlik, ümmet kardeşliği, halkların kardeşliği nerede? Arıyoruz bulamıyoruz. Kürtçe resmi dil olmalı, Kürt kimliği tanınmalı,  Kürt dili eğitim dili olmalıdır” diye konuştu.

Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Diyarbakır İl Başkanı Nevzat Karakeçi ise, Kürtlerin ortak mücadelesinin gerekliliğine dikkat çekti.

Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP) Genel Başkan Yardımcısı Nusreddin Maçin de, “Dört parça Kürt halkı birlik olmazsak daha fazla katliam, göç ve tutsaklık göreceğiz. Birliği bu meydanda görüyorum” dedi.

‘BARIŞIN HAKİM OLMASINDAN KORKUYORLAR’

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Bugün Afrin’de Demirci Kawa’nın heykelini yıkanlar, Devrimci Kawa’yı bir beton yığını olarak görenler şunu bilmelidir ki bu meydanda ki herkes Demirci Kawa’dır. Onlar bu alana gelmek isteyen Kemal Kurkut’tan korkuyorlar. Özgürlüğün, eşitliğin, barışın hakim olmasından korkuyorlar. Bu halk eşitlik, barış ve demokrasi mücadelesini her şeye inat başaracaktır” dedi.

‘EŞİTLİK, BARIŞ, ÖZGÜRLÜK GÜNDEMİMİZDEN ÇIKMADI’

2013 Newrozu’nda Öcalan’ın gönderdiği mektubu hatırlatan Buldan, “Mektupta sadece Türkiye’nin değil tüm Ortadoğu’nun barışından bahsediyordu. Bu ülkeyi yönetenler çözüm masasını devirdiler. Çözüm ve kardeşliği savunanları mahcup ettiler. Eşitlik, barış, özgürlük ve direniş hiç bir zaman bizim gündemimizden çıkmadı çıkmayacak. Bu ülkenin barışa ihtiyacı var. Kürtleri yok sayarsanız kaybedersiniz. Bir halkın özgürlük talepleri karşısında tekçiliği, zorbalığı dayatanlar kaybedecektir. O gün çok yakındır. Seçim sandıklarında onlara tarihi bir ders vereceğiz” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

KATILIMCILAR

DTK Eş Genel Başkanı Bedran Öztürk, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hacer Özdemir, Goran hareketinden Kwestan Abdullah ve Dr. Yousif Mohammed Sadıq, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, SYKP Eş Genel Tülay Hatimoğulları, ESP Genel Başkanvekili Şahin Tumuku, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, ÖDP, ESP, KESK, ÖSP, DDKD, HAK-PAR gibi siyasi parti, sendika ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri ve Federal Kürdistan Bölgesi ile Avrupa’dan çok sayıda temsilci protokolde yerini aldı.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

HDP PM üyesi Yürek gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Çiftlik Bank vurguncusu Mehmet Aydın, Uruguay'da Ferrari ve yat almış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...