20 Ağustos 2012 10:01

Hatadan ders alınmalı, aynı hata Van’da tekrarlanmamalı

UZMANLAR, Marmara depreminden sonra özellikle Sakarya’da orta hasarlı binalar konusunda yapılan hatalara Van’da da düşülmemesi için uyarıda bulunarak, bu binalarda iskana asla izin verilmemesini istedi.Marmara depreminin 13 yılı geride kalırken, hasarlı binalarda iskan edilmesi en büyük sorun haline geldi. Kanunen yasak olmasına rağmen

Hatadan ders alınmalı, aynı hata Van’da tekrarlanmamalı
Paylaş

UZMANLAR, Marmara depreminden sonra özellikle Sakarya’da orta hasarlı binalar konusunda yapılan hatalara Van’da da düşülmemesi için uyarıda bulunarak, bu binalarda iskana asla izin verilmemesini istedi.

Marmara depreminin 13 yılı geride kalırken, hasarlı binalarda iskan edilmesi en büyük sorun haline geldi. Kanunen yasak olmasına rağmen hasarlı konutta ikamete izin verilmesi sorunu büyüttü. Depremin ilk yıllarında boş olan orta hasarlı binalar, onarım süresinin yanlış değerlendirilmesiyle zamanla doldu. Şimdi bu binaların polis zoruyla tahliye edilmesi gündeme geldi. Uzmanlar, aynı hatanın 23 Ekim 2011 yılında Van’da meydana gelen ve 7.2 şiddetindeki depremde orta hasar gören 1600 binada tekrarlanmamasını, kesinlikle orta hasarlı binalarda iskana izin verilmemesini istiyor.

YETKİLİLER GÖZ YUMDU

Adapazarı İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Hüsnü Gürpınar, 17 Ağustos 1999 depreminden kalma en büyük sorunun, orta hasarlı binalarda iskan olduğunu belirtti. Sakarya, Kocaeli ve İstanbul’da depremi yaşayanların hasarlı evlerini boşalttıklarını belirten Gürpınar, “Ancak birkaç yıl sonra deprem unutuldu. Onarım ve güçlendirme için verilen süre de uzatıldıkça uzatıldı. Bu evlerin hasarı, sıva ve boya ile kapatılarak, önce depremi yaşamamış şehir dışından gelen öğrencilere ve diğer kişilere kiralandı. Zamanla konut sahipleri hasarlı evlerine döndü. Bütün bunlar olurken, hasarlı evde oturulmasının kanunen yasak olmasına rağmen yetkililer bu duruma göz yumdu. Şimdi bu insanları evlerinden çıkarmak mümkün olmuyor. 13 yıl sonra hasarlı binaların elektrik ve suyunun kesilmesi de fayda etmedi. Polis zoruyla atılması gündeme geliyor” diyor.

MARMARA DEPREMİ GİBİ UZATILMAMALI

Aynı hatanın, 1600 orta hasarlı bina bulunan Van’da tekrarlanmamasını isteyen Gürpınar, şu an boş olan bu binalarda Sakarya ve Kocaeli’de olduğu gibi asla iskana izin verilmemesi gerektiğini vurguluyor. Gürpınar, şu uyarılarda bulunuyor: “Şu anda depremin birinci yılı yaklaşırken, insanlar korktuklarından dolayı orta hasarlı evlere giremiyor. Dolayısıyla Van’da orta hasarlı konutlar boş. Zaman içinde dönüşü engellemek için hemen bu konutların elektrik ve su abonelikleri kesilmeli. Onarım ve güçlendirme yapılmadıkça kesinlikle iskana izin verilmemeli. Zaten Afet Yasası’na göre, hasarlı binalarda iskana izin verilmesi kanunen yasak. Bu yasak sıkı bir şekilde uygulanmalı. Onarım süresi de Marmara depreminde olduğu gibi 11 yıl uzatılmamalı. Böyle olunca sorun katlanarak büyüyor ve çözüm zorlaşıyor. Birkaç yılda bu sorun çözülmeli. Bütün bunları yapmazsak Van’da da 13 yıl sonra hâlâ orta hasarlı binaları konuşuyor oluruz” (SAKARYA)


DERS ALINMALI

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas da geçmişte yapılan hatalardan ders alınması gerektiğini belirtti. Elmas, Sakarya ve Kocaeli’de özellikle orta hasarlılar konusunda yapılan hataların Van’da tekrarlanmaması gerektiğini vurguladı. Depremden uzaklaştıkça bilincin de azaldığını ifade eden Prof. Elmas, “Şu anda hasarlı binalar boş. Ancak Sakarya ve Kocaeli’de olduğu gibi zamanla dolabilir. Bu sebeple aynı hata tekrarlanmamalı. Van’da hasarlı binalarda iskana asla izin verilmemeli. Eğer baştan tedbir alınmazsa sonra çözüm zorlaşıyor ve işin içinden çıkılmaz hale geliyor” uyarısında bulundu.

ÖNCEKİ HABER

HDK barış şöleni düzenliyor

SONRAKİ HABER

ÇHD: Cezaevi müdürü işkence yapıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...