20 Mart 2018 11:26

Adana’da su politikaları masaya yatırılacak

Adana'da meslek örgütleri, Dünya Su Günü öncesi bir araya gelerek yapacakları panele çağrıda bulundular.

Paylaş

Elektrik, Gıda, İnşaat, Jeofizik, Kimya, Makine, Ziraat Mühendisleri Odası ve Peyzaj Mimarları Odası Adana Şubeleri Dünya Su Günü’nde düzenleyecekleri panele çağrı amaçlı basın toplantısı gerçekleştirdi. İMO Şube binasında gerekleştirilen otak açıklamayı okuyan İMO Adana Şube Başkanı Zekeriya Turanbayburt, bu yıl temalarının “Su İçin Doğal Çözümler”olduğu bilgisini vererek “Su kaynaklarımızı koruyan su politikasının hayata geçirilmesini sağlamalıyız. HES projelerine karşı durmalıyız. Su kullanım hakkı halktan alınmıştır. Suyun alınıp satılan bir meta olmaktan çıkartılıp, herkes için su güvenliğinin olması için mücadele etmeliyiz” dedi. 

'TÜRKİYE SU FAKİRİ OLMAYA ADAY'

Bugün 2,1 milyar insanın, evinde güvenli içme suyu olmadan yaşadığını ifade eden Turabburt, “Yaklaşık 1,8 milyar insan, insan dışkısından kirlenmeye karşı koruma sağlanmayan, onaylanmamış bir içme suyu kaynağı kullanmaktadır. Bugün, yaklaşık 1,8 milyar insan, arazi bozulumu ve çölleşmeden etkileniyor. Ormanlık arazinin en az% 65'i bozulmuş durumdadır. Tüm bu nedenlerle, 2018 Dünya Su Günü’nde, geleceğe dair umutlu değil aksine kaygılıyız” dedi.  Türkiye sanıldığının aksine "su sıkıntısı çeken ülkeler" kategorisinde yer aldığını belirterek “TUİK’e göre nüfusu 2030'da 100 milyona ulaşması öngörülen Türkiye, "su fakiri" bir ülke olmaya aday” dedi. 

SULAMA BİRLİKLERİNİN BELEDİYELERE DEVRİNDE RANT BEKENTİSİ VAR

Basın toplantısında söz alan ZMO Adana Şube Başkanı Semih Karademir, bu toplantının Sulama Birlikleri’ in belediyelere devredilmesinin mecliste tartışıldığı günlere denk gelmesinin tarım ve gıdanın geleceği açısından önemli olduğunu ifade etti. Belediyelerin Sulama Birliklerini yönetecek kadroları olmadığını dile getiren Karademir,  sulama birliklerinin DSİ ve Sayıştay denetimlerinde yüzde 65’inin çok başarılı olduğunu belirterek amacın rant olduğunu dile getirdi. Karademir ayrıca Seyhan nehrinden tarlalara giden suda yüzde 50 kayı yaşandığın belirterek Kapalı basınçlı sisteme geçilmesi gerektiğini belirterek bu yönde girişimlerin olduğunu aktardı. EMO Adana Şube Başkanı Mehmet Mak, kullanılabilir yüzde 2,5 oranındaki tuzsuz suyun yüzd40’ında canlı flora olduğunun da atlanmaması gerektiğinin altını çizdi. 

SU POLİTİKALARI VE SUYUN KULLANIM ALANLARI KONUŞULACAK

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Elektrik, Gıda, İnşaat, Jeofizik, Kimya, Makina, Ziraat Mühendisleri Odaları ve Peyzaj Mimarları Odası Adana Şubesi’nin ortak etkinliği 22 Mart Perşembe günü saat 13.00’da Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlenecek.  “Su Politikaları ve Suyun Kullanım Alanları” konularının işleneceği panelde, Prof. Dr. Beyza Üstün, Av. İsmail Hakkı Atal, Yrd. Doç. Dr. Rozelin Aydın, Prof. Dr. Rıza Kamber, Jeofizik Mühendisi Melih Baki ve Esecan Akbulut konuşmacı olarak yer alacak. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sex and the City yıldızı Cynthia Nixon, New York Valiliğine aday

SONRAKİ HABER

Kalbim Uşak’ta kaldı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa