Buldan: Kürt sorununun çözümü çatışma değil, diyalogladır

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin Newroz öncesi Diyarbakır’da düzenlenen grup toplantısında konuştu.

20 Mart 2018 08:30
Son Güncellenme Tarihi: 20 Mart 2018 10:30
Paylaş

HDP Meclis Grubu bu haftaki grup toplantısını Diyarbakır’da gerçekleştirdi. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın konuştuğu grup toplantısının gündemi Newroz kutlamaları ve Afrin oldu. Buldan konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Sıkça ifade ettiğimiz üzere Afrin, Suriye’de savaşın ve yıkımın yaşanmadığı tek istikrar bölgesiydi. Afrinliler, bu kentte kendi kurdukları demokratik bir yönetimle huzur ve güven içerisinde yaşıyordu. Hatta savaştan kaçmak zorunda kalan Suriyelilerin de sığındığı bir yerdi Afrin. Afrin, dünyanın vicdanıydı.

‘KOCAMAN BİR DEVLET KÜÇÜCÜK İLÇEYE SALDIRDI’

Ta ki, AKP-MHP Koalisyonu’nun harekatı başlayana dek. 58 gün bu ilçe ağır bir saldırı altında kaldı. Kocaman bir devlet sanki üçüncü dünya savaşına girercesine bu küçücük ilçeye saldırdı. ‘Terör koridoru’ söylemi bahaneydi. Amaç, burada Kürtler başta olmak üzere tüm Afrinlilerin kurduğu ve örnek olan demokratik, özerk ve eşitlikçi yönetimin tasfiyesiydi.

Kürtler, Ortadoğu'da belli bir statü elde etmeye yaklaştıkça kendilerine yönelik saldırılar arttı. Neredeyse bütün Kürt coğrafyası son 3 yıl içerisinde ağır saldırılara maruz kaldı.

İktidar bu saldırıyla Türkiye sınırları içinde Kürt sorununda izlediği çözümsüzlük, savaş ve şiddet politikasını, sınırın ötesine, Suriye topraklarına da taşıdı.

Aslında bu sürecin bundan üç yıl önce, İmralı’daki çözüm masasının devrilmesiyle adım adım hazırlandığı şimdi daha net anlaşılıyor. Kürt sorununu içeride ve dışarıda çözümsüz bırakıp, Kürt halkının tüm coğrafyadaki statü ve çözüm taleplerini tamamen tasfiye etmek için 3 yıldır devreye konulan ve 15 Temmuz darbe girişimiyle de desteklenen bir süreçle karşı karşıyayız.

‘YIKILAN AFRİN OLDU, AFRİN HALKININ ORTAK GELECEĞİ OLDU’

60 gündür iktidar kontrolündeki medya, savaşı öven, ölümü öven, bir halkı ötekileştiren ifadelerle yayın yaptı. ‘Afrin’de temizlik şart, temizlik başladı, temizlik tamamlandı’ haberleriyle adeta Afrin halkı aşağılandı, ötekileştirildi. Afrin üzerinden milliyetçi ve ırkçı nefret söylemleri geliştirildi. ‘Başlarına yıkacağız, mezarları oldu’ dediler. Yıkılan Afrin oldu, Afrin halkının ortak geleceği oldu. Ama emin olun sadece o değil…

‘SİVİLLER KATLİAMLA KARŞI KARŞIYA KALABİLİRDİ’

Bugün itibariyle artık Afrin bölgesi adeta insansızlaştırıldı, büyük yıkım ve saldırılarla tahrip edildi. 300 binin üzerinde insan, yaşlı çocuk, kadın, yıllardır yaşadığı kenti, evlerini, sokaklarını terk etmek zorunda kaldı. Bu insanlar sürgün edildiler, yollara düştüler. Eğer sivil halk bu ağır saldırı karşısında Afrin’i terk etmeseydi, büyük bir katliamla karşı karşıya kalacaktı.

‘AKP-MHP KOALİSYONU CİHATÇI MİLİSLERİ AFRİN'E YERLEŞTİRMEYE NİYETLİ’

Afrin'e yönelik saldırılar yeni bir demografik mühendislik aşamasına ve yeni bir iskan harekatına dönüşmüş durumda. AKP-MHP Koalisyonu, Suriye'nin değişik bölgelerinden Türkiye'ye sığınmış olan Arapları, özellikle cihatçı milisleri Afrin'e yerleştirmeye niyetlidir. Bu önümüzdeki on yılları alacak çatışmalara kapı açmaktır. Böyle bir adım Suriye'de demokratik bir rejimin oluşmasının önünde ciddi bir engel olacaktır.

‘AKP VE MHP’NİN SURİYE HALKLARINA VERECEĞİ HİÇBİR ŞEY YOK’

Türkiye her yönüyle bugün hala savaş sarmalından çıkamamış, Suriye'ye örnek olacak bir barış kentini bombalayarak, Astana'da üstlendiği garantörlük rolünün görüntüde olduğunu göstermiştir. AKP-MHP Koalisyonu’nun Suriye halklarına vereceği hiçbir şey yoktur.

Türkiye Afrin’i ele geçirmiş olabilir. AKP-MHP ortaklığı bu yolla seçimleri kazanacağını sanabilir. Ya kaybettikleriniz! Afrin’de yapılanların burada Kürt halkında nasıl bir kırılma yarattığını biliyor musunuz? Kalpleri yıktığınızı, insanların geleceğe dair umutlarını yıktığınızı biliyor musunuz?

‘DEMİRCİ KAWA’LAR YIKILAMAZ’

Siz o Demirci Kawa heykelini yıkarken, bir halkın kültürüne ve tarihi değerlerine nasıl hakaret ettiğinizi biliyor musunuz? Heykel yıkmakla o halkın yüzlerce yıldır süregelen eşitlik ve özgürlük özlemlerini ve mücadelesini yok edeceğinizi mi sanıyorsunuz? Newroz’un o özgürlükçü ve direnişçi ruhunu ezebileceğinizi mi düşünüyorsunuz? Büyük yanılgı. Kürt halkının gönlünde Demirci Kawa’lar yıkılamaz.

Mazlum Afrin halkının iradesini yok sayıp, onun yerine barbar ÖSO’dan yana tavır aldınız. Kürt halkı, bölge halkları bu politikanızı unutur mu? Barış ve dostluk eli uzatma yerine savaş açtınız! Bölge halkı bir daha Türkiye’ye güvenle bakabilir mi?

‘AFRİN’E BAYRAK ASMAKLA TÜRKİYE BÜYÜDÜ MÜ?’

Soruyoruz: Afrin’i ele geçirmekle, Afrin belediyesine bayrak asmakla Türkiye büyüdü mü? Yoksul Anadolu halkının refahı arttı mı? İşsizlik, yoksulluk azaldı mı? Halkın geleceğe dair güveni arttı mı? Ekonomide, eğitimde, sağlıkta, milli gelirde Türkiye büyüdü mü? Toplumun sorunları çözüldü mü? Bunların hiç biri olmadı ve olmayacak da. Bu savaşın faturası da Türkiye toplumuna ödetilecek. Ezilen, sömürülen yine Türkiye halkları olacak. Türkiye’deki iç kriz daha da büyüyecek. Çünkü buna bir de Suriye krizi eklendi.

‘KOMŞUYA GÖTÜRÜLEN ACIDAN REFAH, HUZUR ÇIKMAZ’

Türkiye, Suriye’deki savaşın açık tarafıdır. Bundan sonra da yaşanacak her çatışma ve kriz Türkiye’yi yakından etkileyecek, içine alacaktır. Komşuya götürülen acıdan Türkiye toplumuna refah, huzur çıkmaz.

Şimdi oraya dünyanın çeşitli bölgelerinden toplanmış Selefi ÖSO gruplarının yerleştirilecek olması, Suriye’de IŞİD ve türevlerinin yeniden kazanması anlamına gelecektir. Suriye’de IŞİD ve El Kaide yeniden hortlayacaktır. Bunun sorumlusu da AKP-MHP Koalisyonu’dur. Tüm dünya Kürtlerinin gayretleri sonucunda yenilmiş Selefi çete terörüyle yeniden uğraşmak zorunda kalacaktır.

‘IŞİD’E ALAN AÇMAK, TÜRKİYE’YE KAYBETTİRECEK’

Buradan bir kez daha uyarıyor ve çağrıda bulunuyoruz: Rusya ile kirli pazarlıklar ve ÖSO çeteleriyle, El Kaide ile yan yana durmak, IŞİD’e alan açmak, Türkiye’ye kaybettirecektir. Bu politikadan derhal vazgeçilmelidir. Bunun yerine bölgenin halklarından yana, demokrasiden ve bölgesel barıştan yana alınacak bir tavır Türkiye ve bölge halklarına kazandıracaktır.

Afrin operasyonuyla Kürt sorunu çözülmedi, ortadan kalkmadı. Daha da karmaşık hale geldi, daha fazla uluslararası boyut kazandı. Kürt sorununun çözüm yolu diyalog, müzakere ve demokratikleşmedir.

Eğer Türkiye Kürt politikasını değiştirir, çözüm politikasına yönelirse, iç ve bölgesel krizler aşılır, Türkiye hem kendi içinde hem de Suriye’de siyasal çözüme öncülük eder. Aksi takdirde Suriye’deki savaş ve kriz Türkiye’nin gidişatını da belirleyecektir.

‘KÜRT NÜFUSU DÜŞMANLAŞTIRMAK YANLIŞTIR’

Şimdi girilen yol ülkenin ve toplumun yararına değildir. Tam aksine, geleceğe daha büyük sorunlar taşıma yoludur. Ortadoğu’daki 40 milyonluk Kürt nüfusu düşmanlaştırmak yanlıştır. Bu yanlıştan dönülmeli, bu düşmanlık politikasından vazgeçilmelidir.

AKP-MHP Koalisyonu, Afrin'de etnik mühendislik ile demografik yapıyı değiştirmek, bölgeyi Kürtsüzleştirmek istiyor. Uluslararası toplum buna müsaade etmemeli, Cenevre Konvansiyonu'na aykırı uygulamaların olmaması için sorumluluk üstlenmeli; gerekirse yerinde gözlem ve denetim yapmalıdır. Afrin'den kaçmak zorunda kalan sivillerin yerlerine dönebilmeleri için gerekli koşullar acilen sağlanmalı, bunun için bir plan açıklanmalıdır.

‘YAĞMA İNSANLIK ONURUNA YAKIŞMAZ’

‘Yağmalamaları kabul ediyoruz, önlemini alacağız’ diyenlere çağrımızdır: Bir insanın geride bıraktıklarını yağmalamak insanlık onuruna yakışmaz.

Afrin’den göç etmek zorunda kalan insanlar çok ciddi sorunlar ile karşı karşıyadır. Bu nedenle uluslararası insani yardım kurumlarını acilen göreve çağırıyoruz. Uluslararası toplum bir nebze bile olsa utancını hafifletmek için yaşanan facianın tahribatını gidermeye yönelik ciddi girişimlerde bulunmalıdır.

Son söz olarak şunların altını çizmek istiyoruz. İnsanlık hiçbir zaman kaybetmez. Eğer öyle olsaydı zalimler sürekli hakim olur, zulüm ilelebet payidar olurdu. Büyük insanlık yürüyüşü mutlaka devam edecek ve insanlık değerlerini savunanlar kazanacaktır. Karanlık değil aydınlık kazanacaktır. Kürtler bu topraklarda binlerce yıldır var ve bundan sonra da var olacaktır. Ağır bedeller de ödese, Kürt halkının mücadelesi tarihte hiç bir dönemde olmadığı kadar birikime ve deneyime sahiptir ve kazanmaya yakındır.

Yarın 21 Mart. Newroz Bayramının barışa özgürlüklere ve eşitliğe vesile olmasını temenni ediyoruz. Şimdiden hepinizin Newroz’u kutlu olsun. Newroz Piroz be… (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Polis, 'polis otosunda tecavüz' suçlamasıyla tutuklandı

SONRAKİ HABER

AİHM kararı: Şahin Alpay ve Mehmet Altan'ın hakları ihlal edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...