20 Mart 2018 07:31

Evrim Ağacı: Aşılar, modern bilimin en büyük zaferlerinden birisidir

'Aşılar güvenli mi? Gerekli mi?' tartışmasıyla ilgili Evrim Ağacı açıklama yaptı. Açıklamada 'Bilimi bilim insanlarından öğreniniz' denildi. 

Paylaş

Yeniden alevlenen “Aşılar gerekli mi?​” tartışmasıyla ilgili Evrim ağacı açıklama yaptı. “Aşılar, modern bilimin en büyük zaferlerinden birisidir” denilen açıklamada, aşıların neleri başardığının unutulmaması gerektiği ifade edildi. 

"Tarafımız bilimsel ortak görüşten yanadır. Aşıların faydaları ve zararları modern çalışmalar ışığında net olarak bilinmektedir” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada özetle şu ifadeler kullanıldı:  

“Cochrane Araştırması denen ve tek bir akademik araştırmaya bakmak yerine, bir konuda yayınlanmış bütün akademik makalelere "meta" (bütüncül) düzeyde bakan, milyonlarca veriye dayanan çalışmalar, aşıların işlevini ispatlamaktadır; kendiniz okuyun. Örneğin, toplamda 14.7 milyon kişiyi kapsayan bir Cochrane çalışmasında, yaygın olarak uygulanan MMR aşısının %78-98 koruyuculuğa sahip olduğu ve kimilerinin iddia ettiğinin aksine otizm, astım, lösemi, tip-1 diyabet vb. hastalıklarla ilişkisiolmadığı gösterilmiştir.” 

‘AŞILAR BAĞIMSIZ ARAŞTIRMACILAR TARAFINDAN GELİŞTİRİLDİ’

“Aşıların "kapitalist düzenin oyununa gelebileceği" hikayesi "serin hikaye" olsa da (ve geçerlilik payı olsa da), genel geçer olarak uygulanan aşıların ezici çoğunluğunun, günümüzün "geç dönem kapitalizmi"nden çok önce, bağımsız araştırmacılarca geliştirildiğini unutmayın!”

‘YAN ETKİLERİ GİZLİ YA DA SIRADIŞI DEĞİL’

Aşı tablosu
Aşı pek çok hastalığın yok olmasını sağlamıştır. 

“Aşılar kusursuz yöntemler değildir ve nadiren de olsa yan etkileri olabilir. Hiçbir kimyasal madde, belli başlı potansiyel veya reel yan etkisi olmadan iyileştirme veya koruma sağlayamaz. Aşılar da bundan muaf değildir. Ancak aşı olmayıp da bu hastalıklara yakalanmak, aşılardan doğabilecek aşırı nadir yan etkilerden çok daha tehlikelidir. Ayrıca komplo teorisyenlerinin iddia ettiği gibi, aşıların yan etkileri öyle "gizli" ya da "sıradışı" bilgiler değildir. Her ciddi tıp ve bilim oluşumunun sitesinde her birine açıkça erişebilirsiniz; bunları keşfetmek yeni bir sırrı açıklamak değildir.”

“Aşı karşıtlığı, tıpkı düz dünyacılık gibi, sizi belli çevrelerde "havalı" kılabilir. Bu bayağı merakı anlıyoruz. Ancak ayaklarınız yere basıp, gerçek dünyaya döndüğünüzde, bilimsel gerçeklerle yüzleşmek zorunda kalırsınız. Bu, anlamsız bir ayak diremedir.”

BİLİMİ BİLİM İNSANLARI ANLATSIN

“Bu çerçevelerden baktığımızda, bir şeyin sırf "alışılagelmiş uygulama" veya "kapitalizm ile ilişkili" olmasından ötürü eleştirmeye başlamamızın "sağlıklı" olduğunu düşünmek, en kibar tabiriyle gülünçtür.”

“Rica ediyoruz, bilimi bilim insanlarından öğreniniz. Modern zamanlarda, bilim insanı ile genel halk arasındaki uçurum teknoloji sayesinde azalmaktadır. Bırakın bilimi bilim insanları anlatsın ve öğretsin.” (HABER MERKEZİ) 

ÖNCEKİ HABER

3 akademisyenin ilk duruşması görüldü

SONRAKİ HABER

Ücretleri ödenmeyen Evril İnşaat işçileri direnişte

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...