20 Ağustos 2012 09:38

Yunanistan’a bir tasarruf paketi daha geliyor

ALMAN dergisi Der Spiegel’de önemli bir iddia gündeme getirildi. Derginin iddiasına göre, Yunanistan’ın kurtarma paketi koşullarını belirleyen Avrupa Birliği (AB), IMF ve Avrupa Merkez Bankası’ndan oluşan Troyka kemer sıkma koşullarını ağırlaştırma kararı aldı. Bu karar uyarınca; Yunanistan’dan 2.5 milyar Avroluk yeni bir tasarruf paketi

Yunanistan’a bir tasarruf paketi daha geliyor
Paylaş

Dergiye göre ek tasarruf talebinin nedeni Yunanistan’daki özelleştirmelerden beklenen gelirin elde edilememiş olması. Ancak Yunan işçi ve emekçilerinin, tasarruf paketlerine sert tepkiler verdiği biliniyor. Özellikle geçtiğimiz yıl gündeme gelen tasarruf paketlerine karşı sendikalar genel grev ilan etmişler, ülkenin bir çok bölgesinde etkili eylem ve direnişler gerçekleştirmişlerdi.

KRİZ ALMANYA’YI DA ETKİLİYOR

Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (DIHK), Almanya’nın bu yıl ihracat artışında yarı yarıya gerileme beklendiğini açıkladı. Birlik, bu düşüşte özellikle Avro bölgesinde yaşanan borç krizinin etkili olduğunu duyurdu. DIHK’nın hazırladığı ‘2011 Dünya Konjonktürü Raporu’nda bu yıl ihracatta sadece yüzde 4 oranında artış beklendiği belirtildi. Buna karşılık 2011 yılında görülen artışın yüzde 8.2’yi bulduğu ve 2010 yılında ise yüzde 13.7’e kadar yükseldiğine dikkat çekildi.
DIHK Dış Ticaret Masası Başkanı Volker Treier rapordaki veriler ışığında yaptığı açıklamada, “Yaşanan gerileme büyük oranda Avro bölgesindeki borç krizinden kaynaklanıyor. Birçok ülke giderlerini azaltırken, vergilerini arttırmak zorunda kaldı. Bu da büyümeyi en azından geçici olarak frenleyecek.” diye konuştu. Trier Almanya’nın yine de dünya ticaretindeki payının yüzde 8.1’e ulaşacağı öngörüsünden hareket ettiklerini belirterek, gelecek yıl ihracatta yeniden artış beklendiğini kaydetti. Avro bölgesinde yaşanan durgunluğun izlerinin gelecek yıl da Alman ekonomisini etkileyeceğini vurgulayan Trier, “2013 yılında ihracatta yaşanacak yüzde 6 artışla birlikte Almanya halen ABD’nin elinde bulunan ihracat ikinciliği unvanını geri alacak.” dedi. DIHK Dış Ticaret Masası’nın izlediği 86 ülke arasında ihracat şampiyonu olarak ise Çin ilk sırada yer alıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Aygün: Aileler borç sarmalında

SONRAKİ HABER

Dev Maden-Sen: İşçi katliamları son bulsun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...