20 Ağustos 2012 09:35

Aygün: Aileler borç sarmalında

CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün, borçlanma oranlarının ekonomide alarm sinyallerine yol açtığını söyledi. Ailelerin borçlanma oranlarının hızla arttığını belirten Aygün, bu artışın tüketim harcamalarındaki durgunluğa rağmen gerçekleştiğini ifade etti.“Aileler borç sarmalında” diyen Aygün şu bil

Aygün: Aileler borç sarmalında
Paylaş

CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün, borçlanma oranlarının ekonomide alarm sinyallerine yol açtığını söyledi. Ailelerin borçlanma oranlarının hızla arttığını belirten Aygün, bu artışın tüketim harcamalarındaki durgunluğa rağmen gerçekleştiğini ifade etti.
“Aileler borç sarmalında” diyen Aygün şu bilgileri verdi: “Ailelerin bankalara ve tüketici finansman şirketlerine olan borçları bu yılın ilk yedi ayında yüzde 9 arttı ve 256 milyar lirayı buldu. AKP döneminde tüketici kredisi borçları 79 kat, kredi kartı borçları 14 kat, tüketici finansman şirketlerine olan borçlar 12 kat arttı. Merkez Bankasının hesaplamalarına göre; ailelerin harcanabilir gelirleri 2003-2011 yılları arasında sadece 2 kat arttarken borçları ise 17 kat büyüdü. Borçların harcanabilir gelire oranı 2011 sonunda yüzde 51.7’yi buldu.”
Tüketim yerinde sayarken tüketicilerin borcunun artmasının vatandaşın, borcu borçla kapatmasından kaynaklandığını kaydeden Aygün, “Son 10 yıllık gelişmeler ailelerin borçlarının bir kartopu gibi büyümekte olduğunu gösteriyor. Borçlanma oranlarının bazı Avrupa ülkelerinden şimdilik düşük gözükmesi, kimseyi yanıltmamalı. Türkiye bu alanda hızla Avrupa ülkelerine yaklaşıyor. Geliri reel olarak azalan vatandaşlar giderek harcamalarını daha çok borçlanmayla finanse etmekte ve vadesi gelen borcunu yeni borçlarla kapatmaktadır. 2 milyondan fazla vatandaşımız bankalara borcunu ödeyemediği için icra tehdidi ile karşı karşıyadır.” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)


FAİZ ÖDEMELERİ 5 KAT ARTTI

Ailelerin borçları için ödediği faiz miktarı da 2003-2011 yılları arasında 5 kata yakın artış kaydederek 23.1 milyar liraya kadar yükseldi. Bu tutar 2003 yılında 4 milyar lira düzeyinde bulunuyordu. 2003 yılında aileler harcanabilir gelirinin yüzde 1.6’sıyla faiz öderken, 2011 yılında gelirlerinin yaklaşık yüzde 5’ini faiz ödemelerine ayırdılar. BDDK’nın hanehalkının finansal varlık ve yükümlülüklerinin 2004-Mart 2012 dönemindeki gelişimine ilişkin olarak yaptığı bir çalışma da Türkiye’de ailelerin, giderek daha fazla borçlanarak tüketip daha az tasarruf yaptıklarını gösteriyor.


FİNANSAL BORÇLAR 12 KAT ARTTI

BDDK’ya göre ailelerin mevduat, Hazine iç borçlanma kâğıtları, özel sektör borçlanma araçları, menkul kıymet yatırım fonu, bireysel emeklilik, repo ve nakit para gibi parasal varlıkları 2004 yılından sonra 2.7 kat artarken, aynı dönemde finansal borçlar ise 12 kat arttı. Finansal borçların 2004 yılında yüzde 9.5 olan parasal varlıklara oranı, Mart 2012 itibariyle yüzde 40.1’e yükseldi.

ÖNCEKİ HABER

İthalatın sorumlusu DTÖ’ye bağlananlardır

SONRAKİ HABER

Yunanistan’a bir tasarruf paketi daha geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa