19 Mart 2018 12:05

Afrin için BM önünde süresiz açlık grevi başladı

Aralarında aydın ve yazarlar ile milletvekili ve görevden alınan belediye başkanlarının da bulunduğu grup, Afrin için BM önünde açlık grevine başladı.

Paylaş

Aralarında futbolcu Deniz Naki ve milletvekilliği düşürülen Faysal Sarıyıldız gibi isimlerin bulunduğu ondan fazla kişi, İsviçre’nin Cenevre kentinden bulunan Birleşmiş Milletler (BM) binası önünde süresiz açlık grevi eylemine başladı.

MA’nın haberine göre, açlık grevi eylemine başlayanların BM Genel Sekterliği ve Güvenlik Konseyi’ne ilettiği 8 maddelik talep listesi şöyle:

  1. Afrin hava sahası uçuşa kapatılsın
  2. Afrin’e bir BM gözlem gücü gönderilsin
  3. Afrin’i terk etmek zorunda kalarak açıkta kalan yüzbinlerce insanın yaşamsal ihtiyaçlarının karşılanması için Kızılhaç bir an önce devreye girsin
  4. Yurtlarından göç etmek zorunda kalan Afrin halkının evine dönmesi sağlansın
  5. Bireylerin mülkiyet hakkının korunması kapsamında, gasp edilen ev, işyeri ve diğer varlıklarının iadesi sağlansın
  6. Evlerine dönecek kişilerin saldırılara maruz kalmaması için can güvenlikleri sağlansın
  7. Afrin’nin demografik yapısının değiştirilmemesi için, Afrin’li olmayanların BM gözetimindeki kampların dışında Afrin’e yerleştirilmesin
  8. Yaklaşık 2 aydır devam eden saldırılarda sivillerin yaşam hakkının ihlali ve savaş suçunun araştırılması için BM bünyesinde bir komisyonun kurulması yönündeki taleplerimiz yerine getirilsin

Açlık grevine başlayan bazı isimler ise şöyle: Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) eski milletvekili Faysal Sarıyıldız, Cizre Belediyesi Eşbaşkanı Leyla İmret, Sur Belediyesi Eşbaşkanı Fatma Şık Barut, futbolcu Deniz Naki, gazeteci Filiz Koçali, yazar Ahmet Nesin ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Avrupa Temsilcisi Aziz Tunç.

Mithat Fabian Sözmen'in "Bugünden yarına Amedspor ve Deniz Naki kalır" yazısı için tıklayınız

​Deniz Naki ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Barbarlığa karşı direnen Afrin halkının direnişine ortak olmak ve işgal sessiz kalan Birleşmiş Milletler’in sorumluluğunu hatırlatmak için Cenevre’ye doğru yola çıkıyoruz. Gençler başta olmak üzere tüm halkımız yarın saat 12’de Cenevre’de BM’nin önünde olmalı. Açlık grevindeyiz” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sivas'ta 5 öğrencide gıda zehirlenmesi şüphesi

SONRAKİ HABER

Bursa'da içki satan yerlere ekmek verilmeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...