05 Nisan 2011 10:11

İşkenceci İngiltere

İngiliz Times gazetesi, İngiltere hükümetinin Kenya’daki bağımsızlık mücadelesini bastırmak için işkence ve şiddet uyguladığına dair, üzeri örtülen işkence dosyalarını açtı. Gazete, 50 yıl önceki bağımsızlık mücadelesinde ülkenin önde gelen kabilelerinden Mau Mau’ya karşı İngilizlerin müdaha

İşkenceci İngiltere
Paylaş

İngiliz Times gazetesi, İngiltere hükümetinin Kenya’daki bağımsızlık mücadelesini bastırmak için işkence ve şiddet uyguladığına dair, üzeri örtülen işkence dosyalarını açtı. Gazete, 50 yıl önceki bağımsızlık mücadelesinde ülkenin önde gelen kabilelerinden Mau Mau’ya karşı İngilizlerin müdahalelerinde 12 bin isyancının öldürüldüğünü belirtti. İngiliz hükümetinin yetkilileri korumak için bu belgeleri gizlediği ifade edildi.

İngiltere sömürge tarihi ile ilişkili Dışişleri Bakanlığı arşivlerinde 300 kutu belgenin gizli olduğu belirtildi.

Kısırlaştırmadan, ağır cinsel saldırı gibi birçok ağır şiddet eylemlerine hedef olan Kenyalı 4 kadın, bu iddialarla Dışişleri Bakanlığını dava etti. Bunun üzerine, şimdiye dek kayıp olduğu veya imha edildiği sanılan 1500 civarındaki dosya, yüksek mahkemenin hükümetten talep etmesi sonucu ortaya çıktı.

Söz konusu belgelerin, Kenya’nın 1963 yılında bağımsızlığını ilan etmesine kısa bir zaman kala ülkeden çıkarıldığı ileri sürülüyor. Dava, perşembe günü yüksek mahkemede görüşülecek.

Bakanlık mahkum olursa hükümet bu suçlamalar sonucu yüklü tazminatlar ödeyecek. Dış işleri bakanlığı ise olayla ilgili sorumlu tutulamayacaklarını belirtti.

Olayla ilgili olarak konuşan tarihçiler sadece Kenya’da değil Nijerya, Malezya, Filistin gibi bölgelerde de şiddetin uygulandığını belirtiyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Fildişi, BM istilası altında

SONRAKİ HABER

DP’den Saadet Partisi’ne çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...