17 Mart 2018 10:46

KESK'ten seçmeli din derslerinin zorunlu hale getirilmesine tepki

KESK İstanbul Şubeler Platformu, ilçe milli eğitim müdürlerinin, okullarda seçmeli din derslerinin zorunlu seçilmesi için baskı yaptığını açıkladı.

Paylaş

KESK İstanbul Şubeler Platformu, İstanbul' un çeşitli ilçelerindeki milli eğitim müdürlükleri tarafından okullarda seçmeli din derslerinin zorunlu olarak seçimi için okul idarelerine yapılan baskıya dikkat çekmek ve karşı çıkmak için açıklama gerçekleştirdi. Eğitim Sen 3 Nolu Şube’de gerçekleşen açıklamaya şube başkanları katıldı.

‘ÇOCUK HAKLARI YOK SAYILMAKTA’

Burada açıklamayı KESK İstanbul Şubeler Platformu adına Eğitim Sen İstanbul 4 Nolu Şube Başkanı İzzet İldeş gerçekleştirdi. İldeş, hükümetin eğitim politikalarındaki tercihlerinin eğitim emekçilerinin ve öğrencilerin haklarını, tercihlerini yok saydığını dile getirdi. İldeş, “Gerici eğitim uygulamaları çocuklarımızı olumsuz etkilemeye devam etmektedir. MEB’in resmi verilerinde ‘toplum temelli kurumlar’ adını verdiği ve aslında 4-6 yaş arasındaki çocuklara ‘Kur’an Kursu’ olarak hizmet sunan 1.552 sıbyan mektebi bulunmakta, burada 51 bin 327 çocuğa kurs verilmektedir. Belirtmek isteriz ki soyut kavramları idrak etme yeteneği gelişmemiş bu çocuklara MEB ve Diyanet İşleri Başkanlığı arasında yapılan protokolle verilen bu kurslar, çocuk haklarını yok saymakta ve çocukları AKP’nin ideolojik seferberliğinin nesnesi haline getirmektedir” dedi.

İstanbul’da  çeşitli ilçelerde baskıcı uygulamanın ağırlaştırarak devam ettiğini vurgulayan İldeş “Öyle ki ilçe milli eğitim müdürleri, okul müdürleriyel özel toplantılar düzenleyerek özellikle seçmeli derslerde ve hatta daha ileri giderek karma eğitime müdahale eder pozisyonlara gelmişlerdir” dedi.

‘ALEVİ VE MUHALİFLERİN YOĞUN YAŞADIĞI YERLERDE BU AYRIŞMA FAZLA’

İldeş sözlerine şöyle devam etti: “Sultangazi İlçe Milli Eğitim Müdürü düzenlediği müdürler toplantısında seçmeli derslerin özellikle din ağırlıklı dersler seçilmesi ile ilgili baskı uygulamış özellikle Gazi Mahallesi bünyesindeki okullarda bu işe ağırlık vererek tehdit pozisyonuna gelen  “Ya okullarda seçmeli din dersleri ile ilgili gerekli çalışmaları yaparsınız ya da koltuğunuzdan olursunuz” söylemler geliştirmiştir.  Daha da ileri giderek “kız ve erkek öğrencilerin ilköğretimde dahi yan yana oturtulmasını kabul etmiyorum” şeklinde akla ziyan telkinlerde bulunmada bir beis görmemiştir. Aynı şekilde Zeytinburnu İlçe Milli Eğitim Müdürü de benzer söylemler geliştirerek yaranmanın güzel örneklerini sergilemiştir. Özellikle eğitimdeki bu ayrıştırma, baskılama süreci Alevi veya daha muhalif kitlelerin daha yoğun olduğu bölgelerde ağırlaşıyor. Merkezi ders seçim sisteminde öğrencilerin ders seçimlerini iptal ederek din ağırlıklı derslerin seçimini açık bırakıp geri kalanını kapatarak “velileri bu derslere ikna edin” şeklinde uygulamalar geliştirmiştir.”  

TALEPLER           

İldeş taleplerini şöyle sürdürdü:

* KESK İstanbul Şubeler Platformu olarak bu ve benzeri idarecilerin gözümüz üzerindedir. Baskıcı tutumlarınızdan bir an önce vazgeçin.

* Seçmeli derslerin bireysel ilgi ve yeteneklerle planlanmasına engel olacak uygulamalardan vazgeçin.

* Eğitimden, çocuklarımızın geleceğinden elinizi çekin.

* Çocuklarımızın geleceğini sizin karanlık planlarınıza teslim etmeyeceğiz.(İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Zeynep Oral: Kadına şiddetin artma nedeni çağ dışı söylemler

SONRAKİ HABER

‘Fıkhî hükümleri güncellemek, reform değildir’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...