17 Mart 2018 10:39

Zeynep Oral: Kadına şiddetin artma nedeni çağ dışı söylemler

Foça Barış Kadınları Platformu, Gazeteci-Yazar Zeynep Oral’ın katılımıyla 'İnsan Olmak, Kadın Olmak' konulu panel düzenledi.

Paylaş

İzmir Foça’da 'İnsan Olmak, Kadın Olmak' temalı söyleşiye katılan gazeteci-yazar Zeynep Oral, “Ben kadın erkek eşitliğine inanmıyorum diye başlayıp, 'eşitlik kadının fıtratında yok' diye sürdürülüp, katlanarak çığırından çıkan bir söylem izliyoruz. Bu söylem gelip, kürtaj yasağına uzanıyor. Kadının tecavüzcüsüyle evlendirilmesine yöneliyor. Annelik rolü dışında kadını yok sayıyor. Örnek böyle olunca kravat takan katiller neden iyi halden serbest bırakılmasın ki. Kadına yönelik şiddetin artmasının nedeni bu çağ dışı söylemlerdir” dedi.

Foça Barış Kadınları Platformu'nun düzenlediği 'İnsan Olmak, Kadın Olmak' konulu söyleşi ve imza günü, Reha Midilli Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Etkinlik, Fatma Başyiğit'in Dünya Emekçi Kadınlar Günü tarihçesi, devletler ve Birleşmiş Milletler'deki gelişmeler, kadın hareketlerinin simgelerinin anlamları, dünyada ve Türkiye'de yaşanan kadına şiddet hakkında bilgi ve istatistikleri verdiği açış konuşmasıyla başladı.

Söyleşinin ilk bölümü 'İnsan olmak' temasıyla açıldı. Tarihten bu yana kadın mücadelesinin kazanımlarına dikkat çeken Oral, son 15 yılda kazanımların büyük bölümünün kaybedildiğini söyledi ve “Bu bir karşı devrimdir” dedi.

AKP dönemindeki kadın hakları karşıtı söylem, eylem, çıkarılan yasa ve yapılan düzenlemelerden örnekler veren Oral, “Ben kadın erkek eşitliğine inanmıyorum diye başlayıp 'eşitlik kadının fıtratında yok' diye sürdürüp, katlanarak çığırından çıkan bir söylem izliyoruz. Bu söylem gelip, kürtaj yasağına uzanıyor. Kadının tecavüzcüsüyle evlendirilmesine yöneliyor. Annelik rolü dışında kadını yok sayıyor. Örnek böyle olunca, kravat takan katiller neden iyi halden serbest bırakılmasın ki. Kadına yönelik şiddetin artmasının nedeni bu çağ dışı söylemlerdir” dedi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Cumartesi Anneleri: Ha DSİ, ha Çağlayan’daki adliye

SONRAKİ HABER

KESK'ten seçmeli din derslerinin zorunlu hale getirilmesine tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...