16 Mart 2018 13:04

Wallström: Türkiye cezaevlerindeki durum kaygı verici

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, Türkiye'de muhaliflere yönelik tutuklamaların ve cezaevlerindeki durumun kaygı verici olduğunu söyledi.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, Türkiye'de muhalif politikacılar, akedemisyenler, gazeteciler ve insan hakları savunucuların tutuklanması ile cezaevlerindeki durumun kaygı verici olduğunu söyledi.

Sol Parti Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Yasmine Posio Nilsson'un konu hakkındaki soru önergesini yanıtlayan Wallström, ”Türkiye'deki gelişmeler oldukça kaygı verici. İnsan hakları, demokrasi ve hukuk devletinin prensipleri söz konusu olduğunda olumsuz gidişat, 2016 yılındaki darbe girişiminden sonra hız kazandı” dedi.

Türkiye'deki durumun İsveç Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan 2017 yılı dünyada insan hakları raporunda ele alındığını, en azından muhalefetteki politikacıların, akademisyenlerin, gazetecilerin durumlarından söz edildiğini hatırlattı. Raporda ayrıca ceza ve tutuk evlerindeki koşulların kötüleşmesinden de söz edildiğini belirtti.

Hükümetin Türk yöneticileri ile Stockholm ve Türkiye'de gerçekleştirdiği görüşmelerde Türkiye'deki gelişmeler hakkındaki görüşlerini açıkça dile getirdiğini söyleyen Wallström, hükümetin etkili olabileceğini düşündüğü tüm platformalarda; Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü ve Birleşmiş Milletler'de konuyu  gündeme getirdiğini ifade etti.

İsveç'in Avrupa Birliği ve üye ülkelerin de Türkiye'nin insan hakları, demokrasi ve hukuk ilkelerine saygı göstermesi için girişimde bulunmaları istediğini de söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Taksim'deki çiçekcilerden ‘Atılıyoruz’ tepkisi

SONRAKİ HABER

Taksim'deki yerleri değişecek çiçekcilerden ‘Atılıyoruz’ tepkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...