16 Mart 2018 09:21

Afrin operasyonunda 56. gün

Afrin operasyonu 56. gününde devam etti. TSK Afrin’deki sivillere havadan bildiri dağıttı. Afrin'de sivil ölümlerin arttığı iddia edildi.

Paylaş

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu tarafından 20 Ocak’ta “Zeytin Dalı Harekatı” adıyla başlatılan Afrin operasyonu 56'ncı gününde de devam etti. TSK, Afrin'deki sivillere jetlerden Kürtçe ve Arapça bildiri attı ve Afrinlilerden TRT Radyosu'nu dinlemeleri istendi. 

Genelkurmay Başkanlığı yaptığı açıklamada “Harekâtın başından beri, 6'sı son 24 saatte olmak üzere, toplam 3 bin 530 teröristin etkisiz hale getirildi” dedi. 

DHA: 5 KÖY VE 3 TEPE KONTROL ALTINDA

DHA Afrin'in Yukarı Meski ve Aşağı Meski köyleri ile 524 ve 544 rakımlı tepelerin kontrol altına alındığını söyledi. Daha sonra ise Şeyh Bilal, Küçük Meydan ve Kurdane köyleri ile 801 rakımlı tepenin de kontrol altına alındığı duyuruldu.

TSK, AFRİN’E ARAPÇA VE KÜRTÇE BİLDİRİ ATTI

Türk Silahlı Kuvvetleri, Afrin'deki sivillere jetlerden bildiri attı. Kürtçe ve Arapça atılan bildirilerde Afrinlilerden TRT Radyosu'nu dinlemeleri istendi. 
Bildiride şu ifadeler yer aldı: 

"Değerli Afrinli Kardeşlerimiz, PKK/PYD/YPG/DEAŞ terör örgütleri yıllardır size ve bize maddi ve manevi zararlar veriyor. Sizleri evinizden, yurdunuzdan, sevdiklerinizden mahrum ettiler. Teroristlere dur demenin zamanı geldi. Tek hedefimiz size eziyet eden terör örgütleridir. Teröristlerden, terörist mevzi ve barınaklarından uzak durun. Sizi ve çocuklarınızı kalkan olarak kullanmalarına izin vermeyin. Afrin'den ayrılmak isteyenler, TSK'nın garantisi altında olacaklardır. Teröristler tarafından zorla silah altına alınanlar; sizler de en kısa zamanda silahlarınızı bırakın, evlerinize dönün. TRT radyosunu dinleyin."

ÖLÜMLER ARTIYOR,  ZORUNLU GÖÇ SÜRÜYOR

Afrin kent merkezine yönelik TSK bombardımanı nedeniyle çok sayıda sivilin yaşamını yitirdiği iddia edilirken, binlerce sivilin zorunlu göçünün de sürdüğü belirtiliyor. Afrin kenti, 8’inci yılına giren Suriye iç savaşında, çatışma bölgelerindeki sivillerin sığındığı, güvenli bir kent olarak görülüyordu.

PERŞEMBE GECESİ ÇOK SAYIDA ÖLÜM

ANHA haber ajansı, perşembe gecesi boyunca süren ve dün de devam eden yoğun havan ve top atışları nedeniyle Afrin’in sadece Mahmudiye Mahallesi’nde 8 sivilin yaşamını yitirdiğini ve 30 kişinin de yaralandığını duyurdu. 

ANHA, kimliği tespit edilen Afrinlilerin Ehmed Exlas (32), Şewket Henan (30) ve Qidret Bexlawa (70) olduğunu açıkladı.

Mezapotamya Haber Ajansı (MA) 16 sivilin cenazesinin Avrîn Hastanesine getirildiğini, Bilbile, Mabeta ve Şera ilçelerinin köylerinde ise şiddetli çatışmaların sürdüğünü duyurdu. 

BİR GECEDE YÜZLERCE SİVİL GÖÇ ETMEK ZORUNDA KALDI

Rudaw haber ajansının Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevine dayandırdığı haberinde ise gece boyunca gerçekleşen saldırılarda ölen sivillerin sayısının 18 olduğu iddia edildi. Rudaw’a göre sadece perşembe gecesi 2 bin 500 sivil Afrin’den göç etmek zorunda kaldı. 

TSK SİVİL ÖLÜMLERİNİ KABUL ETMİYOR

AKP Hükümeti ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ise 56’ıncı gününü geride bırakan Afrin operasyonunda sivil ölümleri olduğunu kabul etmiyor. 

TSK’den yapılan yazılı açıklamada da, “Harekatın planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin ve çevrenin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir” denildi. (HABER MERKEZİ) 

 

ÖNCEKİ HABER

Madrid'de göçmen satıcının ölümü protestolara yol açtı

SONRAKİ HABER

OHAL’in kaldırılması için AİHM’e başvuru yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...