20 Ağustos 2012 06:38

Ermeni Kilisesi kaderine terk edildi

Kızıltepe’de bulunan Surp Kevork Ermeni Kilisesi, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Çok uzun yıllar İl Tarım Müdürlüğü tarafından zirai ilaç deposu olarak kullanılan kilise, şimdilerde bir harabeye dönmüş durumda. Tarım İl Müdürlüğü tarafından tarihi dokusu tahrip edilen ve 2007 yılında Mardin Ermeni K

Ermeni Kilisesi kaderine terk edildi
Paylaş
Dicle Müftüoğlu

Mardin’in Kızıltepe İlçesi’nde bulunan Surp Kevork Kilisesi, geçmişte zirai ilaç deposu olarak kullanılırken tarihi yapısının tahrip edilmesi ve restore edilmeden Mardin Ermeni Katolik Vakfı’na devredilmesinden dolayı yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Yapılış tarihi tam olarak bilinmeyen ve bulunduğu caddeye Kilise Caddesi denmesine neden olan kilise, Anadolu’da bulunan birçok kilise gibi tarihi dokusu tahrip edilmiş durumda. Bakanlık kilisenin tavanının yüksek olması nedeniyle kolonlar dikerek bir asma kat yapıp kilisenin orijinal halinin bozulmasına neden oldu.

2004 YILINDA ‘KORUMA’ ALTINA ALINDI

2004 yılında Kızıltepe Belediyesi’nin düzenlediği bir festival için gelen Yazar-Yayıncı Ragıp Zarakolu’nun durumu fark edip yazdığı yazılarla kamuoyu oluşturması üzerine kilise depo olmaktan kurtuldu. 2004 yılında koruma altına alınan Surp Kevork Ermeni Kilisesi’nin restore edileceği söylenmesine karşın, restore edilmek bir yana içine atılan asma kat nedeniyle verilen tahribat bile giderilmedi. Hiçbir restorasyon çalışması yapılamadan, kilise 2007 yılında Mardin Ermeni Katolik Vakıf’ına devredilirken, vakıf ise maddi imkansızlıklar nedeniyle herhangi bir restorasyon çalışması yapamadığını, ancak yıkımı engellemek amacıyla çatıya izolasyon yaptırdığını ifade ediyor.

‘SİSTEMİN BAKIŞ AÇISININ GÖSTERGESİ’

Diğer kiliselerin aksine, tütsü kokusu yerine zirai ilaç kokusu nedeniyle Surp Kevork Ermeni Kilisesi içinde uzun süre durmak imkânsız. 2007 yılından itibaren kilisenin bahçesinde bulunan evde kalan ve kiliseye bekçilik yapan Adil Ok ise, kiliseye verilen tahribatın kabul edilemez olduğunu belirterek, “Sistemin azınlık olanlara bakış açısını gösteren en iyi örneklerden biri bu kilisedir. Bir halkın kültürünü ve inancını simgeleyen bir yapının bu kadar tahrip edilmesi kabul edilemez. Kilise Cumhuriyet tarihinden bu yana bu şekilde kullanılmış” dedi.

Kilisenin bahçesini ve kaldığı evi kendisinin temizleyerek elden geçirdiğini ifade eden Ok, ilgisizlikten dolayı kilisenin yıkılmak üzere olduğunu ve şimdilerde çok az sayıda turistin kiliseyi ziyarete geldiğini söyledi. (Mardin/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Cezaevi uygulamaları tutukluları isyan ettiriyor!

SONRAKİ HABER

Modern bir Deli Dumrul hikayesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...