15 Mart 2018 14:12

Zamlar cep yaktı, mutfak giderleri arttı

Genel Maden-İş'in raporunda 1603 TL asgari ücretin 4 kişilik bir aileyi sadece mutfak giderini karşılar duruma getirebildiği belirtildi.

Paylaş

Türk-İş’e bağlı Genel Maden-İş tarafından hazırlanan araştırmaya göre Zonguldak’ta yaşayan 1 çalışan, 1 ev kadını 2 çocuklu toplam dört kişiden oluşan çekirdek ailenin aylık gıda harcaması şubat 2018’de bir önceki aya göre yüzde 0.54 oranında arttı. Söz konusu artış aile bütçesinde bir önceki aya göre yaklaşık 6.25 lira ek yük getirdi. Rapora göre mutfaktaki yıllık artış ise yüzde 10.46 seviyesinde gerçekleşti. Şubat 2018’de de Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 1520 lira 65 kuruş oldu.

“Ocak 2018-aralık 2018 dönemini kapsayan ve 1603 TL asgari ücret 4 kişilik bir ailenin sadece mutfak giderini karşılar duruma getirilebildi” denilen raporda şu ifadeler kullanıldı: “1603 TL alan asgari ücretli, gıda harcaması sonrasında konut, eğitim, giyim vb. zorunlu giderleri karşılamak zorunda. Ailelerin gıda harici zorunlu giderleri olan; yakacak, barınma, giyim, ulaşım, eğitim, kültür, sağlık gibi zorunlu giderleri dikkate alındığında içinde bulundukları yaşam koşulları net olarak ortaya çıkıyor.”

ET EL YAKIYOR

Et ürünleri grubunda ortalama artış aylık 4.2 civarında oldu. Kırmızı et ürünlerinde, bu grupta et ithalatına rağmen fiyatlarda inişli çıkışlı hareketlilik devam etti. Kırmızı et ürünlerinde grup bazında fiyatlarda aylık yüzde 3.4 civarında artış oldu. Bu grupta kuzu etindeki aylık yüzde 7.4’lük artış dikkat çekti. Dana kıymada ise aylık yüzde 2’lik bir ortalama düşüş tespit edildi. Biftek ve bonfile ise aylık yüzde 4, kavurma aylık yüzde 10 arttı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CPS işçilerinden İzmir'de sendikasızlaştırmaya karşı eylem

SONRAKİ HABER

Bebek maması neden SGK kapsamında değil?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa