19 Ağustos 2012 11:19

Cezaevi uygulamaları tutukluları isyan ettiriyor!

TÜRKİYE’deki cezaevlerinde siyasi tutuklu ve hükümlülere dönük hak ihlalleri ve tecrit uygulamaları gündemdeki yerini koruyor. Kapasitelerinin çok üzerinde tutuklunun bulunduğu cezaevlerinde, tutuklular bölge illerinden batı illerine sürgün edilirken, gittikleri cezaevlerinde karşılaştıkları uygulamalar da değişmiyor

Cezaevi uygulamaları tutukluları isyan ettiriyor!
Paylaş

TÜRKİYE’deki cezaevlerinde siyasi tutuklu ve hükümlülere dönük hak ihlalleri ve tecrit uygulamaları gündemdeki yerini koruyor. Kapasitelerinin çok üzerinde tutuklunun bulunduğu cezaevlerinde, tutuklular bölge illerinden batı illerine sürgün edilirken, gittikleri cezaevlerinde karşılaştıkları uygulamalar da değişmiyor. Yaklaşık bir ay önce Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nden Çankırı E Tipi Cezaevi’ne sürgün edilen siyasi tutsak Kader İdin’in ablası Akide İdin, kardeşinin de istem dışı bir şekilde Çankırı’ya sürgün edildiğini belirterek, “İnsanlık ve hukuk dışı uygulamalar ile sağlık koşullarına hiç uygun olamayan şartlarda elleri kelepçeli bir şekilde, ring araçları ile yapılan sürgünleri aileler olarak kabul etmiyoruz” dedi.

SÜRGÜN SIRASINDA HAKARET!

Temmuz ayında Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nden, Çankırı E Tipi Cezaevi’ne 8 tutsağın sürgün edildiğini hatırlatan İdin, “Kardeşim gittikten 2 gün sonra, görüş günlerine ilişkin bilgilerin yer aldığı faks gönderdi. Görüş gününün Cuma günü olduğu belirtiliyordu. Ben de Cuma günü görüşüne gittim. Daha cezaevine giderken burada bazı farklı uygulamaların olduğu anlaşılıyordu. Bunu birebir yaşayarak gördük” dedi. Cezaevi girişinden görüş kabinine kadar mobesse kameraları ve cezaevi personelinin ellerinde tuttukları kameralar ile kendilerini kayıt altına aldıklarını kaydeden İdin, saat 13.00’da görüşe çıkmaları gerektiğini ancak görüşün 2 buçuk saat sonra gerçekleşebildiğini ifade etti. İdin, “Kardeşimle görüştüm. Bazı şeyleri aktardı. Sürgün sırasında kelepçeli bir şekilde ring araçları ile hakarete uğrayarak getirildiklerini söyledi. Çankırı E Tipi Cezaevi’ne vardıktan sonra ince aramadan geçirmek istemişler, bunun üzerine kardeşim ve arkadaşları uygulamayı reddedince bir hafta boyunca kendilerine elbiseleri verilmediği gibi, telefon hakları da engellenmiş” şeklinde konuştu.

‘UYGULAMALAR DEVAM ETTİKÇE DİRENECEĞİZ’

Tutsakların, koğuşa her giriş çıkışta defalarca ince aramadan geçirildiklerini, havalandırma saatlerinde her koğuşun ayrı ayrı çıkarıldığını ve böylece bir araya gelmelerini engellediklerini, havalandırmaya sabah 08.00 ile 08.30 arası kısa bir süre izin verildiğini belirten İdin, tutsakların uygulamalara karşı açlık grevine girebileceklerini söyledi. İdin, “Kardeşim ve arkadaşları, insan hakları savunucularına ve kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu. Uygulamalar devam ettiği müddetçe direneceklerini söylediler” şeklinde konuştu. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Assange balkondan seslendi

SONRAKİ HABER

Ermeni Kilisesi kaderine terk edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...