14 Mart 2018 22:34

Çelebi: Basit bir FM dalgasına bile hasret kaldık

Kırıkkale F tipindeki ihlalleri anlatan tutuklu Yıldırım Çelebi, gazete ve kitap engeli olduğu söylerken, 'Basit bir FM dalgasına hasret kaldık' dedi.

Paylaş

Cezaevlerinden her gün yeni bir hak ihlali haberi gelirken, Kırıkkale-Hacılar F Tipi Cezaevinden Evrensel'e mektup yazan Yıldırım Çelebi adlı tutuklu karşılaştıkları hak ihlallerini anlattı.

OHAL ile birlikte büyüyen baskıların, Afrin operasyonunun ardından arttığını söyleyen Çelebi, bu baskının nedeninin baskı, sindirme ve yıldırma politikaları olduğunu ifade etti. Cezaevinde istedikleri gazeteleri okuyamadıklarını belirten Çelebi, Özgürlükçü Demokrasi gazetesine yönelik fiili bir engelleme olduğunu söyledi. Kitaplar konusunda da sıkça engellemelerle karşılaştıklarını söyleyen Çelebi, ne kendilerinin kitap alabildiğini ne de dışarıdan kendilerine kitap gönderilebildiğini belirtti. Kendilerine gönderilen Kürtçe yazıların da engellendiğini söyleyen Çelebi, bu engellemeye “Bu yazıları alamıyoruz çünkü ‘Tercüman yok’ diyorlar. Sanki bu ülkede Kürt yok!” diyerek tepki gösterdi. Radyolara da yasak getirildiğini ifade eden Çelebi, “Basit bir FM dalgasına bile hasret kaldık” dedi.

‘YERLEŞTİRİLEN KAMERALAR ODAMIZI GÖRÜYOR’

Çelebi, cezaevinin bir çok noktasına kameralar yerleştirildiğini ve bu kameraların odalarını gördüğünü de mektubunda iletti. Cezaevinde bu süreçte provokasyon yaratılmaya çalışıldığını da söyleyen Çelebi, “Döneme uygun kimi mahkumlar da ayarlanarak provokasyon amaçlı, hakaret ve küfürleri koridorlarda savurmak da ayrı bir işleri oluyor. Bazı memurlar da bu yönlük bir çaba içerisine açıkça giriyorlar. Tahrik ve laf atmalar da artıyor bu dönemde. Bizlerin en ufak bir itirazı ise ‘Memura hakaret, saldırı’ adı altında cezaya tabi tutuluyor. Bunun sonucunda da hücre cezaları alıyoruz” dedi. Çelebi, cezaevinde saç tıraşında kullanılan makasların da bakanlığın talimatıyla yasaklandığını, kendilerinin makineyle tıraşa zorlandığını söyledi.  Konu ile ilgili bilgi almak istediğimiz cezaevi yetkilileri, cezaevinde radyo yasağı gibi yasaklarının olmadığını 
savundu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ'de zamlar yolda: Öğrenciler boykotu tartışıyor

SONRAKİ HABER

Yıldırım: Sendikalar taziyeden öte adımlar atmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...