19 Ağustos 2012 10:25

Türkiye, Suriye'deki Kürt gücünden rahatsız

Washington Post Gazetesi, “Suriye’de Kürtlerin Rolü Muhalefeti Bölüyor” başlıklı haber analizinde “Beşar Esad’ın muhalifleri, derin bölgesel fay hatlarında bölünme işaretlerini verirken Araplar ve Türkler, geçen ay Suriye’nin kuzeyinde dört kenti ele geçiren Suriyeli Kürtlerin askeri taarr

Türkiye, Suriye'deki Kürt gücünden rahatsız
Paylaş

Washington Post Gazetesi, “Suriye’de Kürtlerin Rolü Muhalefeti Bölüyor” başlıklı haber analizinde “Beşar Esad’ın muhalifleri, derin bölgesel fay hatlarında bölünme işaretlerini verirken Araplar ve Türkler, geçen ay Suriye’nin kuzeyinde dört kenti ele geçiren Suriyeli Kürtlerin askeri taarruzundan rahatsız” yorumunu yaptı.
17 aylık isyanın başlamasından beri Suriyeli Kürtlerin ilk defa askeri eylemlere katıldıklarına dikkat çeken gazeteye göre, Kürtlerin bu güç gösterisi, şimdiye kadar isyanda başlıca rolü oynayan Arapların liderliğindeki Özgür Suriye Ordusu gibi grupları gererken Türkiye’yi tedirgin etti. Bu bağlamla ABD’li gazete, Uluslararası Kriz Grubu’nun Ortadoğu Direktör Yardımcısı Joost Hiltermann’ın “Türkiye zor durumda” sözlerini yansıttı. Hiltermann “Türkiye, Suriye rejiminin düşmesi için çok çaba gösteriyor. Bunun öngörülebilir ve adeta kaçınılmaz sonucu da, Suriye’nin Kürtlerin güçlendirilmesidir” şeklinde konuştu.
PYD’nin Ankara’da “alarm” yarattığını belirten gazete, PYD’nin, PKK ile bağlarını Türkiye müdahalesinden kaygılandığı için reddettiğini iddia etti. WPost, birçok Kürdün “Büyük Kürdistan” hayaline de vurgu yaparken PYD’nin sitesinde Suriye’nin Kürt bölgesi için “Batı Kürdistan” ifadesini kullandığına da dikkat çekti.
Bu bağlamda gazete, PYD’nin Londra Temsilcisi Alan Semo’nun “Her Kürdün birleşik bir vatan hayali var. Ancak bugünkü bölgesel ve uluslararası koşullar nedeniyle birleşik bir Kürdistan amacıyla ayrılmayı talep edemiyoruz” sözlerini yansıttı.
ABD’li gazeteye göre, birçok Kürdün gözünde, Özgür Suriye Ordusu dahil, Arapların liderliğindeki Suriyeli muhalefet, geçmişte hakları bastırmak için kullanılan Arap milliyetliliğine benzer bir yaklaşım içinde.

‘ERBİL’DE PYD DIŞLANDI’

Barzani’nin geçen ay Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Erbil ziyareti sırasında Davutoğlu ile Kürt ve Arap Suriyeli muhalif liderleri arasında düzenlediği toplantıdan, Türklerce “en problematik” olarak görülen PYD’yi dışladığına işaret edildikten sonra analiz, Hiltermann’ın şu değerlendirmeleriyle noktalandı: “Türkiye’nin yapması gereken böl ve yönettir ve yapacakları da tam budur. Bazı Kürtleri kazanmaya çalışırken birçok Kürt ile mücadele edecekler. Ve bir Kürdü diğerine karşı kullanacaklar.” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Hastalara selam, yıkıma devam

SONRAKİ HABER

Muhalifleri Türkiye, ABD ve İngiltere yönlendiriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...