19 Ağustos 2012 09:18

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı ‘terörist’ olabilir mi?

Hücremde oturmuş bir televizyon programında soruları yanıtlayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Şahin’i dinliyorum. “Ataerkil sistemi sorgulayalım… Kızlarımızı birey yapmalıyız…” diyor Sayın Şahin. Zihniyetin değiştirilmesi, kadınların güçlendirilmesi gerektiğinden ve tüm bunlar için yaptıkları &cc

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı ‘terörist’ olabilir mi?
Paylaş
Sakine Esen Yılmaz

Yüz binin üzerindeki üyesinin yarısını kadınların oluşturduğu bir eğitim sendikasının, Eğitim Sen’in Merkez Kadın Sekreteriyim. Eğitim Sen, Türkiye’deki sendikalar arasında en fazla kadın üyeye sahip olmanın yanı sıra uyguladığı toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarıyla da örnek sendikalardan birisi. Bu konuda mütevazi olamayacağım, toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki duyarlılığımız KESK’in ve bağlı diğer sendikaların ayırt edici özelliklerinden birisidir. Ve şu anda bu ayırt edici özelliğimizle birlikte KESK Kadın Sekreteri Canan Çalağan ve KESK’e bağlı sendikaların kadın sekreterleri Sincan F Tipi Cezaevindeyiz. Nedenine gelince, sayın Fatma Şahin’in bahsettiği konularla yakından alakalı diyelim.
Bakan Ataerkil sistemi sorgulayalım diyor, sorgulayan kadınlar sorgulanıyor. 2002 yılından beri KESK ve Eğitim Sen başta olmak üzere bağlı sendikalarda, kadın sekreterliklerinin sorumluluğunda kamu görevlilerine yani eğitim, sağlık hizmeti üretenlere, büro ve belediye emekçilerine yönelik, toplumsal cinsiyet, kadına yönelik şiddetle mücadele, mobing, çocuk istismarının önlenmesi vb. birçok konuda sistemli eğitimler veriliyor. Bununla da yetinilmiyor, bu tür eğitimleri verebilecek kadın eğitimciler yetiştiriliyor. Bu bağlamda Eğitim Sen Kadın Sekreterliği olarak yürüttüğümüz “kadın eğitimci eğitimi” programının üçüncü aşaması olan ve 5 gün süren  en son çalışmayı 22 Haziran 2012’de tamamladık. 100 kadar kadın eğitimci adayının Türkiye’nin dört bir yanından gelip katıldığı bu eğitimde, kadın emeği, cinsel ve bedensel haklar, kadına yönelik şiddetle ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat gibi konularda birbirinden değerli uzmanların sunumlarını dinledik. Yorucu olduğu kadar keyifle yürüttüğümüz bu eğitim çalışmamızın üzerinden üç gün geçmeden kendimi Ankara Emniyeti’nde kadın eğitimlerine, atölye çalışmalarına dair sorgulamaların içinde buldum.  Elbette yalnız gerçekleştirdiğimiz eğitimler ve  eğitimciler değildi sorgulanan, 8 Mart başta olmak üzere kadınlarla, kadınlar için yaptığımız tüm eylem ve etkinlikler de geçiyordu polis sorgusundan
Şaka gibi ama değil. Gerçek! Sayın Fatma Şahin’i dinlerken tüm bunlar bir bir geçip gitti gözümün önünden. Bir arkadaşım “tutuklanmanız şaka gibi” diyordu mektubunda. Şaka gibi gerçekten. Karşımdaki hücrede KESK Kadın Sekreteri Canan Çalağan’ın kalması, Tüm Bel Sen Kadın Sekreteri Güler Elveren’in, SES Kadın Sekreteri Bedriye Yorgun’un, Haber Sen Kadın Sekreteri Seyran Şık’ın, şube kadın sekreterlerinin ve kadın çalışmaları yürüten 15 kadın sendikacının Sincan’da kalıyor olması şaka değil de ne olabilir? Anlaşılan bizleri gözaltına alan, sorgulayan ve tutuklayan “kamu görevlileri”, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın eğitimlerine katılmamışlar!
Kadınların, evde, sokakta, işyerinde ve sendikada daha eşit ve özgür olmaları için KESK’li kadınlar olarak bütün yaptığımız, kadınların, evde, sokakta, işyerinde ve sendikada daha eşit ve özgür olmaları için mücadele etmek ve barış istemekten ibaret. Ve şimdi tam da bunun için yargılanıyoruz. Gelgelelim bizler bu yüzden sorgulanıp cezaevine konuluyor, ‘yasadışı örgüt’ üyesi olmakla suçlanıyoruz. Merak ediyorum, acaba “ataerkil sistemi sorgulayalım” diyen, kamu görevlilerine “kadına yönelik şiddeti önleme eğitimi” veren Sayın Fatma Şahin de bir gün “yasadışı örgüt” üyesi olma iddiasıyla karşılaşır mı? Sanırım “akl-ı selim” hiç kimse böyle bir iddiada bulunmaz.
O halde bizler neden buradayız?

*Eğitim Sen Merkez Kadın Sekreteri

*Kadın Kapalı Cezaevi, Sincan

ÖNCEKİ HABER

İftar yemeği de ‘mecburi’

SONRAKİ HABER

Oran: Büyüme ‘balon’u sönüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...