12 Mart 2018 14:17

Kartal'da 8 Mart akşamı 4 kadını kafede darbettiler

8 Mart akşamı Kartal Beyrut Nostalji isimli kafeye eğlenmeye giden kadınlar darbedildi. Mekan sahibi açıklama yaptı.

Paylaş

Hülya ÖZDEMİR
İstanbul
 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Kartal’da bulunan Kartal Beyrut Nostalji adlı kafeye giden 8 kadınla, kafe sahibi ve çalışanları arasında tartışma çıktı. Tartışma sonucu 4 kadın darbedildi. Kafe sahibi ise yaptığı açıklamada iddiaları reddetti.
 
Kartal’da yaşayan ve 8 Mart akşamı Taksim’de yapılan Feminist Gece Yürüyüşü’ne katılan 8 kadın yürüyüş sonrası Kartal’da bulunan ve 8 Mart dolayısıyla etkinlik düzenlenen Kartal Beyrut Nostalji isimli işletmeye geldi. Ellerindeki flamanın bahane edildiğini söyleyen kadınlar önce “Bu bayrağı buradan çıkarın” şeklinde tepkiyle karşılaştıklarını daha sonra darbedildiklerini anlattı.
 
Darbedilen kadınlardan Ezgi Toptaş, “8 Mart’ta yapılan Gece Yürüyüşü’nden sonra Kartal’a geldik. Bir arkadaşımızın önerisi ile Kartal Beyrut Nostalji adlı işletmeye oturduk. 8 Mart nedeniyle Fuat Saka konseri vardı, dinlemek istedik ama elimizdeki bayrağı bahane ederek bizi darbettiler. Kendimizi güvende hissettiğimiz ilçemizde ne yazık ki şiddete maruz kaldık” dedi. Selvi Alaçayır ise “Misafir olarak katıldığım bir davette hiç beklemediğim bir anda böylesi çirkin bir olayla karşılaştık. Hele ki 8 Mart nedeniyle düzenlenen bir gecede bu davranışa maruz kalmak akıl alacak gibi değil” diye konuştu.
 
Darp raporu aldığını belirten Nermin ise “Diğer dört kadın arkadaşımız da tanık oldu. Hukuki başvurumuzu da yaptık. Kartal’da bulunan kadın gruplarına dayanışma çağrısında bulunduk. Bütün Kartallı kadınları şiddetin her türlüsüne karşı dayanışmaya çağırıyoruz” dedi.

KAFEDEN AÇIKLAMA

Darp olayının geçtiği Beyrut Nostalji Kartal kafesinden yaşanan olaylarla ilgili şöyle bir açıklama yapıldı:
 
“İşletmemiz ile N.M’nin işletmesi arasında uzun süredir devam eden ve altyapısında ticari kaygıların olduğu sorunlar bulunmaktadır. Olayla ilgili tartışmanın başlamasına neden olan konuşmaların en başında işletme müdiresi C.T. ‘Söz konusu bayrağın taşınmasına karşı çıkmamıştır.’ Kadınlara dair dünya genelinde bir kutlama ve mücadele gününde, çalışan yetkili ve etkili konumdaki müdire ve diğer konuğumuz olan bir kadına karşı ‘kötü, yargılayıcı ve onur kırıcı sıfatları’ kullanan söz konusu kadınlardı. Aynı 8 kişilik grup, diğer gelen insanlara da rahatsızlık verecek sözleri ve eylemleri de yapan insanlardır. Aynı zamanda söz konusu müşterilerimiz ne yazık ki hiç istemediğimiz şekilde işletmemizle ticari rekabette bulunan insanlardır. Kısaca olay kadının kadına kullandığı sıfatlar ve saldırı fiilleri ile başlamış ve şekillenmiştir. Biz ne kadının kadına kötü sözler söylemesini, ne kadının kadına fiili saldırısını ne de erkeklerin bu olaylara şu ya da bu şekilde müdahale etmesini, kısaca ‘hak etti ama’ söylemiyle şiddetin ve sözlü saldırının meşrulaştırılmasından yanayız. Karşılıklı atılacak adımlarla, her şeyin düzeltilmesini, incinen ruhlar ve kırılan kalplerin onarılmasını isteriz, hatta bu olayların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne gelmesinden sonra daha da derin bir üzüntü içinde olduğumuz kabul edilsin. Biz payımıza düşeni yapmaya hazırız, ama tek taraflı ötekileştirme ve linç için diyeceğimiz nettir: Bu düzenin siyasasıdır, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayan onurlu ve direnen kadınların değil.”

ÖNCEKİ HABER

Beşiktaşlı Talisca, ilk kez Brezilya milli takımına çağrıldı

SONRAKİ HABER

Kadın cinayetinde karar sonrası baba kalp krizinden öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...