12 Mart 2018 09:08

HDP: Afrin'e ilişkin sivil ölümleri iddiaları araştırılsın

HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe, Afrin operasyonu sırasında sivil ölümleri yaşandığı iddialarına ilişkin Meclis araştırması istedi.

Paylaş

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile 20 Ocak’ta başlattığı Afrin operasyonunda sivil can kayıpları yaşandığına ilişkin iddiaların uluslararası kamuoyunda geniş yer bulduğunu belirten HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe, başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere uluslararası örgütlerin ve insan hakları kuruluşlarının öne sürdüğü sivil ölümleri iddialarının belirlenmesi için Meclis araştırması başlatılmasını istedi. 

Meclis Başkanlığına önergesini veren Özgökçe, “Yaşam hakkı, insanlık aleminin uzun mücadeleler sonucu elde ettiği tüm hak ve özgürlüklerin kullanılmasının temelini oluşturan bir haktır. İnsan hakları hukuku içinde değer sırası bakımından birinci sırada yer alır. Yaşam hakkına sahip olmadan diğer hak ve özgürlüklerin kullanılması mümkün değildir. Uluslararası sözleşmelerin ve insan hakları belgelerinin tümünün yaşam hakkını mutlak güvence altına alması hasebiyle yaşam hakkı ‘dokunulmaz’ bir haktır” dedi. 

'SİVİLLERİN YAŞAM HAKKI GÜVENCEYE ALINMALI'

20 Ocak’ta Suriye sınırlarında ÖSO ile TSK’nin yürüttüğü askeri operasyonun, sivillerin zarar görmesi açısından çok sayıda risk barındırdığını ifade eden Özgökçe, “Nitekim konuya dair açıklama yapan yetkililer sivil can kaybı iddiasını reddetmemişler ve konuya asgari özen gösterildiğini iddia etmişlerdir” dedi. Özgökçe, başta BM ve UNICEF olmak üzere uluslararası kurumların, devam eden operasyon nedeniyle çok sayıda sivilin yaşamını yitirdiği iddia ettiklerini belirterek, çeşitli tarihlerde sivil kayıplarına ilişkin yapılan açıklamaları hatırlattı. 1949 tarihli Cenevre Sözleşmesi’ni hatırlatan Özgökçe, “Niteliği ne olursa olsun devlet savaş ya da silahlı çatışma hallerinde öncelikle sivillerin yaşam hakkını güvence altına almak zorundadırlar” dedi.

'ATEŞKES KARARINA UYULSUN'

Uluslararası barışı, adaleti ve güvenliği hiçbir devletin tehlikeye atmaması gerektiğini belirten Özgökçe, “Yapılan açıklamalar ve uyarılar yaşam hakkı ihlallerinin insanlığa karşı suç olduğunu ve devletlerin önceliğinin insancıl hukuk kurallarını işletmek olduğunu anımsatma amaçlıdır. Yapılan açıklamalar Afrin’deki operasyonun yakın zamanda kent merkezinde devam edeceği yönünde olup yüz binlerce sivilin yaşadığı Afrin’de böyle bir çatışma sürecinden sivillerin doğrudan zarar göreceği kuşkusuzdur” ifadelerine yer verdi.

Özgökçe, uluslararası kurumların ve insan hakları örgütlerinin sivil kayıp iddialarının incelenmesi; insani yardım konvoylarına izin verilip verilmediğinin ortaya çıkarılması ve BM Güvenlik Konseyi’nin 2401 sayılı Suriye’de ateşkes kararına uyulması amacıyla bir Meclis araştırmasını talep etti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Rektör İbiş, bu kez Yiğiter'i ihbar etti

SONRAKİ HABER

From currency war to trade war

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...