12 Mart 2018 08:30

Kolombiya'da barış karşıtları seçimlerde birinci çıktı

Kolombiya'da FARC’ın ilk kez katıldığı seçimlerden sağcı partiler sandıktan birinci çıktı. 

Paylaş

Kolombiya, 52 yıl silahlı mücadele veren FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) ile barış anlaşması sonrası ilk kez sandık başına gitti. FARC’ın da ilk kez yarıştığı seçimlerde, barış anlaşmasına karşı çıkan sağcı partiler sandıktan birinci çıktı. Ancak hiçbir parti tek başına çoğunluğa ulaşamadı.

FARC, siyasi parti olarak adını “Halk için Alternatif Devrimci Güç”e çevirmişti.

BBC Türkçe’nin haberine göre; oyların yüzde 90’ının sayılmasıyla eski devlet başkanı Alvaro Uribe’nin Demokratik Merkez partisi mecliste en çok sandalyeye sahip parti oldu. FARC ise sandıkta oyların yüzde 0.4’ünü aldı ama barış anlaşması uyarınca oy oranına bakılmaksızın Senato’da 5, Temsilciler Meclisi’nde 5 olmak üzere Kongre’de toplam 10 garanti sandalye verildi. Seçimlerin resmi sonuçlarının Pazartesi akşam saatlerinde açıklanması bekleniyor.

Sayılan oy oranına göre Demokratik Merkez partisi Senato’da 19, Temsilciler Meclisi’nde 33 sandalyeye sahip oldu. Ama hiçbir parti yüzde 16 oy oranını geçemedi. Üç sağcı veya muhafazakar parti Senato’daki 102 sandalyenin 50’sini aldı. Eski Devlet Başkanı Uribe’nin partisi Demokrat Merkez, Farc’la yapılan barış anlaşmasına karşı çıkıyordu.

Seçmenler ayrıca barış sürecinin mimarı Devlet Başkanı Juan Manuel Santos yerine gelecek devlet başkanlığı için aday adaylarını da oyladı. Sağ kanat koalisyonunda Ivan Duque aday seçilirken, sol kanatta ise Gustavo Petro adaylığa seçildi. Duque ve Petro, Mayıs ayı sonunda diğer adaylarla birlikte başkanlık seçimlerinin ilk turunda yarışacak. Kazanan Haziran ayında belirlenecek.

Devlet Başkanı Santos’un görev süresi Ağustos’ta bitiyor. Santos’a, 2016’da FARC’la yürütülen barış müzakereleri ve varılan barış anlaşması için Nobel Barış Ödülü verilmişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

UBER’e trafikten men cezası geliyor

SONRAKİ HABER

Nepal'de yolcu uçağı düştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...