19 Ağustos 2012 09:25

Esad kamuoyunun önüne çıktı

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 4 Temmuz’dan bu yana ilk kez kamuoyunun önüne çıktı. Suriye’nin başkenti Şam'daki Hamad Camii'inde bayram namazı kılan Esad’a Dışişleri Bakanı Velid Muallim de eşlik etti. Halk Meclisi üyeleri, Cumhuriyet genel müftüsü, din ulemaları ve kalabalık bir kitle de camideydi.ESAD&rsqu

Esad kamuoyunun önüne çıktı
Paylaş

ESAD’IN YARDIMCISI İDDİALARI YALANLADI

Bu arada, Suriye Devlet Başkanı Yardımcısının ofisi yayınladığı basın bildirisinde; Esad’ın Yardımcısı Faruk el-Şara’nın hiç bir zaman vatanı terk etme ya da her hangi bir yere gitme düşüncesinde olmadığını belirtti.

SANA tarafından yayınlanan bildiride; mcısı Şara’nın özellikle 10 Temmuz 2011 tarihinde devlet başkanlığı kararıyla Şam’da düzenlenen görüş alışverişi konferansı olmak üzere Suriye'de krizin başından beri kapsamlı diyalog aracılığı ile ulusal uzlaşmayı sağlama ve şiddete son verme amacıyla muhtelif taraflarla çaba harcadığı ifade edildi. Aynı zamanda Şara’nın bu çabalarında her hangi bir dış askeri müdahaleden uzak bir şekilde Suriye'nin toprak bütünlüğü, bölgesel selameti ve ulusal bağımsızlığının korunmasını hedeflediği eklendi. Şara’nın Esad yönetimini terk ederek muhaliflere katıldığı iddia edilmişti.

RUSYA’DAN UYARI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov; Suriye'de uçuşa yasak bölgenin dayatılmasına karşı Rusya'nın karşı tutumunu belirterek bunun, Suriye’nin ulusal egemenliğini ihlal etmek anlamına geldiğini belirtti. SKY News kanalı ile bir röportaj yapan Lavrov; Suriye'de yaşanan krizin çözümünün uluslararası geleneklere ve Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı çerçevesinde gerçekleşmesi gerektiğini dile getirdi. Kimi devletlere, Cenevre konferansında Suriye ile ilgili yapılan tartışmalar sonucu varılan anlaşmaları bozmama çağrısında bulunarak Washington’dan ve başka kimi başkentlerden Cenevre anlaşmasının öldüğü yönünde duyulan açıklamaların sorumsuzca olduğuna işaret eden Lavrov; Cenevre beyanının diri diri defnedilmemesi gerektiğini vurguladı.

Amaç mülteci ve sığınmacılarla ilgilenmekse Rusya’nın da mülteci ve sığınmacıların acil ihtiyaçlarının karşılanması ve yaşamlarının kolaylaştırılmasına büyük önem verdiğini belirten Lavrov; BM genel sekreterinin insani işlerden sorumlu yardımcısı Valerie Amos’un Şam’ı ve Suriye'de birçok bölgeyi ziyaret ettiğine işaret ederek Suriye hükümetinin mülteci ve sığınmacıların sorunlarının çözülmesi yönünde tutumları bulunduğunu vurguladı. Lavrov; bütün bunlara rağmen askeri amaçlarla güvenli bölgeler kurulmasının ve uçuşa yasak getirilmesinin kabul edilemeyeceğini beyan etti.

Suriye ile ilgili güvenlik konseyi çerçevesi dışında bir çözüm aranması ihtimaline ilişkin yorumlarla ilgili olarak da, Lavrov; ABD’nin uluslararası güvenlik konseyi dışında hareket edeceğini ilan ettiğine dikkat çekerek çalışma komitesi kurulmasına karar verilen Cenevre konferansından birkaç gün sonra ABD’nin ilan ettiği bu tutumunun Rusya açısından anlaşılır bir tutum olmadığını belirtti.

ANNAN’IN YERİNE İBRAHİMİ ATANDI

Birleşmiş Milletler (BM), Cezayir eski Dışişleri Bakanı el-Ahdar el-İbrahimi’yi BM eski temsilcisi Kofi Annan’ın yerine Suriye özel temsilcisi olarak atadığını açıkladı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un yayınladığı bildiride, uluslararası topluma görevini kolaylaştırmak ve başarılı olmasını sağlamak amacıyla el-İbrahimi’ye güçlü ve ortak bir destek sunma çağrısı yapıldı.

BM Genel Sekreteri yardımcısı Eduardo del Buey, el-İbrahimi’nin yakında New York’a gideceğini, Annan’ın görevinin ise 31 Ağustos’ta sona ereceğini açıkladı. El-Ahdar el-İbrahimi 11 Eylül saldırılarının ardından Afganistan’da ve 2003 yılında ABD’nin Irak’ı işgali sırasında BM temsilcisi olarak görev yapmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Polis katliamına tepki sürüyor

SONRAKİ HABER

MESS ve Türk Metal ortak sınav şirketi kurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...