11 Mart 2018 13:01

CHP cumhurbaşkanı adayını ‘yoklama’ ile belirleyecek

CHP, cumhurbaşkanlığı seçiminde yarışacak adayı ‘yoklama’ ile belirleyecek.

Paylaş

CHP’nin 19. Olağanüstü Kurultayı’nda kabul edilen yeni tüzüğe göre parti, cumhurbaşkanı adayını, “Seçmen yoklaması, ön seçim, aday yoklaması ya da merkez yoklaması” yöntemlerinden biriyle belirleyecek. Tüzükte milletvekili adaylarının belirlemesindeki yüzde 85 ön seçim şartı korunurken, gençlik kotası ise yüzde 10’dan 20’ye çıkarıldı.

Kurultayda, seçimli kurultaylarda genel başkan adayı olabilmek için gerekli imza sayısına ilişkin değişiklik önergesi verildi.

Seçim Ýttifaký Düzenlemesi
Seçim ittifakı düzenlemesinin tam metni
ve madde madde açıklamaları

Kemal Kılıçdaroğlu’nun talebiyle verilen değişiklik önergesiyle, “genel başkan adayı” olabilmek için toplam delegenin yüzde 10’unun imza şartı yüzde 5’e düşürüldü. Önerge oy birliğiyle kabul edildi.

MYK’Yİ GENEL BAŞKAN BELİRLEYECEK

İlk taslak tüzükte yer alan MYK’da genel sekreter ile hukuk, mali, örgütlenme ve yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcıları dışında kalan MYK üyelerinin PM’den seçimle gelmesi öngörülüyordu. Ancak bu hüküm “Seçim üzerine seçim” ve “PM’de rekabet” denilerek eleştirilmişti. Son taslakta ise bu madde yine eskiden olduğu şekliyle yani MYK’nın tüm üyelerinin genel başkan tarafından atanması şeklinde değiştirilmişti. Madde bu haliyle kabul edildi. Buna göre, genel başkanın MYK’nın sayı, görev alanları ve isimleri belirleme hakkı olacak. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Öğrenciler artan baskılardan şikayetçi

SONRAKİ HABER

Polis kurşunu nedeniyle yaşanan ölüme 4 yıl 2 ay hapis

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa