11 Mart 2018 12:32

Hekimler Tıp Haftası’nda buluştu: Hamzaoğlu’ya özgürlük

TTB’nin 14 Mart Tıp Haftası dolayısıyla düzenlediği ‘Hekim Buluşması’nda tutuklu Onur Hamzaoğlu’nun serbest bırakılması istendi.

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği 14 Mart Tıp Haftası’nda sağlık alanının sorunlarını tartıştığı “Hekim Buluşması” düzenledi. Buluşmada, hekimler sağlık alanında yaşanan dönüşümün getirdiği olumsuzlukların sağlık hakkını erişimi engellediğine dikkat çekerek şiddetin son bulması, insanca yaşayacak ücret, yıpranma hakkı ve güvenlik soruşturmalarının son bulmasının öncelikli talepleri olduğunu vurguladılar. Hekimler sağlık hakkına sahip çıkmaya, hekimlik değerlerini savunmaya ve barışı savunmaya devam edeceklerini vurguladı.

Buluşmaya tutuklu bulunan Onur Hamzaoğlu da mesaj gönderdi. Hamzaoğlu mesajında “Baharı müjdeleyen zamanlarda, eşitlik, özgürlük ve barış için mekan ve Zaman ne olursa olsun mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

‘ARTIK VAAT İSTEMİYORUZ’

Açılış konuşmasını yapan TTB Merkez Konsey Başkanı Raşit Tükel sağlık alanında son dönem yürütülen politikalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Tükel, sağlık çalışanlarının iş yükü, çalışma saatleri ve ortamlarından kaynaklı risklere değinerek çalışma ortamının riskine bağlı olarak Yıpranma Hakkı’na ilişkin düzenleme yapılmasını istedi. 2014 ten bu yana hükümet temsilcilerinin 11 kez “müjde” diyerek sağlık alanında düzenleme yapılacağına ilişkin açıklama yaptığını kaydeden Tükel, “Artık vaat istemiyoruz” dedi. Sağlık alanında şiddetin önemli bir sorun olduğunu vurgulayan Tükel, sağlık emekçilerinin şiddetle yüz yüze yaşadığını, bunun üçte birinin ise fiziksel şiddet olduğunu belirtti. Tükel, “Sadece yasal düzenlemeyle şiddetle mücadele edilmez. Ama yasal olarak düzenleme caydırıcılık açısından önemli” dedi.

‘YAŞAM HAKKI VE BARIŞI SAVUNDUĞUMUZ İÇİN GÖZALTINA ALINIYORUZ’

Güvenlik soruşturmalarına da değinen Tükel, bir öğrenci kulübüne üye olmanın soruşturmanın olumsuz kalması için yeterli koşul olduğunu kaydetti. Tükel, “Hekimler nasıl bir gizlilik ve güvenlik gerektiren bir ortamda çalışıyor? Ortaya çıkan durumda hekimler mecburi hizmete gidemiyor, hekimlik hakkını kaybettiler. Kamu çalışması dışında kaldılar. Uzmanlıklarını kazandıkları halde göreve başlatılmadılar. Özel kurumlarda çok düşük ücretlerle çalışmak zorundalar” dedi.

Tükel, hekimlik mesleğine sahip çıkmaya devam edeceklerini belirterek, “Demokratik ve özgür bir ortamda barışı savunarak iyi hekimlik yapmak istiyoruz” dedi. Tükel, geçtiğimiz ay tutuklanan Türk Tabipleri Birliği yayın organlarından Toplum ve Hekim dergisinin de editörü olan Halk Sağlığı Uzmanı Onur Hamzaoğlu’nun da bir an önce serbest bırakılmasını istedi. Hekimler, alkışlarla “Onur hoca onurumuzdur” sloganıyla Hamzaoğlu’na selam gönderdi.

Avrupa hekimler Daimi Komitesi Başkanı Jacques de Haller ise konuşmasında komite olarak bağımsız ve özgür temsil edilen kurumların varlığının önemsediklerini vurgulayarak, tıp alanının özerkliğe ihtiyaç duyduğunu belirtti. Haller, TTB’nin her zaman yanında olduklarını belirterek, “Hasta hakkının, mesleki değerlerin, barışın yanındayız” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Milli gazeteden beyaz yanıt

SONRAKİ HABER

Oğlu kazada ölen baba görgü tanığı arıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...