11 Mart 2018 00:10

Romanya’da tarihi sözleşme için mücadele başlıyor

Romanya’da banka ve sigorta işçilerinin örgütlü olduğu sendika federasyonu 100 bin işçiyi kapsayan tarihi bir sektörel anlaşmayı hedefliyor. 

Paylaş

Lili CAN
Predeal

Romanya’da banka ve sigorta işçilerinin örgütlü olduğu sendika federasyonu FSAB, uluslararası hizmet sendikası UniGlobal’in desteğiyle ülkede tarihi bir adım atmaya hazırlanıyor. Ülkedeki tüm banka ve sigorta şirketlerinde çalışan yaklaşık 100 bin işçiyi kapsayan bir sektörel anlaşma hedefleniyor. 

Romanya’nın Predeal kasabasında bir araya gelen 30 sendika lideri bu hedefi gerçekleştirmek için eylem planı yaptı. Kampanyalar, FSAB’ye bağlı sendikaların örgütlü olduğu Raiffeisen, UniCredit, Piraeus, UPA, Societe General, BRD ve Bancpost bankaları ile ülkedeki diğer banka ve sigorta şirketlerinde gelecek aydan itibaren başlatılacak. Eğer başarı elde edilirse, 2011’de kaybedilen sektör bazlı toplusözleşme hakkı tekrar kazanılacak ve ülkedeki diğer sektörler için de yol açılmış olacak. Bu yüzden işçiler tarihi bir adım attıklarının farkında ve bu hakkı almakta kararlılar.

ÜCRETLER ÇOK DÜŞÜK

Finans işçilerinin tekrar sektörel toplu sözleşme istemelerinin en büyük nedenlerinden biri ücretlerin çok düşük olması. Özellikle son 5 yılda işçilerin ortalama ücretlerinde 1000 avrodan 800 avroya düşüş yaşanmış. Bu da iş yerlerinde çok büyük oranda bir işçi kaybına neden oluyor ve özellikle yeni mezun genç işçileri başka Avrupa ülkelerinde iş bulmaya itiyor. Bu aynı zamanda sendikaların da üyelerini kaybetmesi anlamına geliyor.

FSAB’de sektördeki işçilerin yüzde 17’si örgütlü. Bu oran toplusözleşme için masaya oturmasına yetiyor. Ancak, üyelik sayısını maksimuma çıkarması masaya daha sağlam oturmasını sağlayacak. Bu doğrultuda, FSAB, 250’nin üzerinde iş yeri temsilcisiyle Romanya’nın dört bölgesinde calışma yürütecek. 

EĞİTİMLER BAŞLADI

Bu kampanya için UniGlobal örgütlenme eğitimleri vermeye başladı ve bu eğitimler gelecek aylarda da devam edecek. Yapılmakta olan eğitimlerde öne çıkan başlıklar şöyle; sektörel sorunları ortaya koymayı ve işçilerin dikkatini buraya çekmeyi hedefleyen anketlerin işçilerle birebir yapılması, bu anketlerin sonuçlarının bir bülten ile tekrar işçilerle paylaşılması, ana maddelerin bildirilerle işçilere ulaştırılması, işveren temsilcileriyle görüşmeler başlamadan önce işçiler arasında imza kampanyası başlatılması. 

Tüm bu adımlar sırasında ise en büyük hedef işcileri sendikaya üye yapmak ve patronlarla yapılacak görüşmeleri işçiler lehine daha etkin kılmak. Toplantıda bir araya gelen sendika yöneticileri özellikle alanda işçilerle yüz yüze yapılacak çalışmaların daha etkili olacağını düşünüyorlar, fakat  örgütsüz iş yerlerindeki işçilere ulaşmak için de sosyal medya aygıtları da kullanılacak. 

Kampanya boyunca kullanacakları slogan ise “Tarihi müzakere için 100 binimiz bir araya gelelim”.

ÖNCEKİ HABER

8 yüz, 8 hikaye

SONRAKİ HABER

Şehir hastanesine yatırılan parayla 8 hastane yapılabilirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...