10 Mart 2018 18:51

Veli Ağbaba: Gelin özelleştirilen fabrikaları gezelim

Başbakan Yıldırım'ın 'Şeker fabrikaları kapatılacakmış, üretim azalacakmış, bunlar yalan dolan' sözüne CHP'li Veli Ağbaba yanıt verdi.

Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Başbakan Yıldırım’ın “Şeker fabrikaları özelleştirilince kapatılacakmış, üretim azalacakmış bütün bunlar yalan dolan” sözlerinin halkı kandırmaktan başka bir anlamı olmadığını belirterek, Başbakana çağrıda bulundu: Gelin özelleştirilen fabrikaları birlikte gezelim.

Başbakan Yıldırım şeker fabrikalarının özelleştirmesiyle  ilgili yaptığı açıklamada, “Şeker fabrikaları özelleştirilince kapatılacakmış, üretim azalacakmış bütün bunlar yalan dolan. Bu fabrikalar daha fazla kapasiteyle çalışacak. Bu özelleştirmede bütün çalışanların hakları korunuyor. Kapanması söz konusu değil. En az beş yıl çalışma zorunluluğu var. Bir fabrika üretim yapmazsa teminat mektubu var” demişti.

Başbakan Yıldırım’ın açıklamasına tepki gösteren Veli Ağbaba, “Sayın Başbakanla birlikte geçmişte özelleştirdikleri TEKEL, Sümerbank, Et Balık Kurumu, SEKA fabrikalarının yerlerini birlikte ziyaret etmeye davet ediyorum. Gelin gezelim. Hangi fabrika daha fazla üretim yapıyor. Vazgeçtik fazla üretimi hangi fabrika yerinde duruyor gelsin birlikte bakalım. Şayet daha fazla üretim yapan fabrika varsa çıksın ismini açıklasın. 2002 yılında 405 bin olan tütün üreticisi sayısı yüzde 86 azalarak 50 binlere geriledi. Yani özelleştirmeler sonucu üretilen ürün de, üretici sayısı da kapasite de azalıyor. Şeker fabrikalarında bunun tersi düşünülemez” dedi.

Veli Ağbaba, “Özelleşmeyen yerlerde çalışan işçilerin bile haklarını korumayan hükümet nasıl oluyor da satılan fabrikalardaki işçilerin hakkını koruyacak? Binlerce taşeron işçiyi kadroya almayan, kadro diye şirket işçiliğini devam ettiren, kiralık işçilik yasasını onaylayan, emekçinin kıdem tazminatına göz koyan hükümet mi özelleştirilecek fabrikalardaki işçilerin hakkını koruyacak? Başbakana hatırlatmak isteriz: TEKEL alkollü içecekler 2003’te satılırken işçi sayısı 3 bin 600 iken, 6 yıl sonra 2009’da fabrikalarda çalışan işçi sayısı 323’e indi. Yani bu özelleştirme sonrası 3 bin 300 işçi işsiz kaldı. Hakkı korunacak işçi kalmadı” dedi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İnşaatın 5'inci katından düşen işçi öldü

SONRAKİ HABER

Cenk Tosun'un gol attığı maçta Everton kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...