10 Mart 2018 07:31

Finlandiya’da ‘rıza yasası’ meclis gündeminde

Finlandiya’da 83 milletvekili tarafından önerilen ‘Rıza Yasası’ teklifi parlamento oturumunda ele alındı.

Paylaş

Finlandiya'da cinsel amaçlı işlenen suçlara ilişkin yeni düzenlemeler içeren 'rıza yasası' teklifi, palamentoda ele alındı. Sözlü veya fiziksel bir şekilde ‘rıza olmaksızın’ ve ‘eşler arasında da olsa’ tüm cinsel ilişkilerin ‘tecavüz’ sayılmasını ve buna göre cezalandırılmasını öngörüyor.

#MeToo KAMPANYASININ MEYVESİ

Tasarı. birçok ülkede etkili olan ve özellikle işyerinde cinsel tacizin ifşa edilmesini amaçlayan #MeToo kampanyasının Finlandiya’daki somut sonuçlarından biri. Perşembe gecesi geç saatlere kadar tartışılan tasarının altında ise iktidar ve muhalefet partilerinin üyesi; 52’si kadın, 31’i erkek toplam 83 milletvekilinin imzası bulunuyor.

Tasarının görüşmelerinde konuşan Sol Birlik Milletvekili Hanna Sarkkinen, mahkemelerin tecavüz mağdurlarının ‘direnç gösterip göstermedikleri’ üzerine yoğunlaştığını hatırlatarak bunun değişmesi için yasalarda değişiklik yapılması gerektiğini söyledi.
Yeşiller Milletvekili Satu Hassi de “Hepimiz bir kadının hayır demesinin belki anlamına gelebileceği şeklinde yapılan şakaları duyuyoruz. Bu anlayışı bu yasayla değiştirmeliyiz” diye konuştu.

100 VEKİL GEREKİYOR

Yasa  tasarısının altında daha çok Sol Birlik, Yeşiller, İsveç Halk Partisi ve Sosyal Demokrat Parti milletvekilleri ile hükümet ortağı Birlik Partisi ve Mavi Gelecek’in bir kaç milletvekilinin imzaları bulunuyor. Tasarının Yasa Komisyonu’nda ele alınması için ise en az 100 milletvekilinin imza atması gerekiyor. Son oturumda söz alan muhalefet parti milletvekilleri ise 100 rakamına ulaşamamalarına rağmen tasarının komisyonda ele alınmasını talep ettiler. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İsveç’te eski başbakan ve bakanlar karantinaya alınacak

SONRAKİ HABER

İsveç’te çöpçülerin grevine para cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...