10 Mart 2018 06:15

31 KHK’den 26’sı Erdoğan’ın onayı ile yasalaştı

Olağanüstü hal döneminde çıkan 31 kanun hükmünde kararname, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanarak yasalaştı.

Paylaş

OHAL döneminde çıkarılan 31 kanun hükmünde kararnameden 26’sı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasının ardından Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylece bir buçuk yıldır kanun hükmünde kararnamelerle oluşturulan “OHAL hukuku” yasalaştı. Anayasa Mahkemesinin KHK’lerle ilgili başvuruları reddetmesinin gerekçesi de ortadan kalkmış oldu. Yasalaşan KHK’ler için artık AYM’ye başvurulabilecek.

AYM’YE BAŞVURULABİLECEK

Cumhuriyet’ten Sinan Tartanoğlu’nun haberine göre; Bir buçuk yıldır kanun hükmünde kararnamelerle oluşturulan “OHAL hukuku” bir yandan yasalaştı, bir yandan da kaos derinleşti. KHK’lerle 107 bin 174 kişi ihraç edildi, 3 bin 604 kişi iade edildi. Dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren KHK’lerin arasında ihraç/iade ve kapatma/açma kararnameleri yer aldı. Böylece kişiye özel idari tedbir kararları da yasalaşmış oldu. OHAL mağduriyetlerinin giderilmesi için yürütme organının eliyle, kararname gücünden yararlanarak oluşturulan Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun kuruluş KHK’si de yasalaştı. Komisyonun, KHK’lerle tesis edilen idari tedbir işlemlerinin incelenmesi olarak tanımlanan görevleri de yasal güce kavuşmuş oldu. Komisyonun artık yasalaşan KHK’lerle ihraç edilen bir kamu görevlisinin durumunu incelemesi ve iadesine karar vermesi durumunda yaşanacak karışıklık ise soru işaretleri meydana getirdi. Böylece yürütmenin oluşturduğu bir idari denetim mekanizmasına, yasalaşan bir ihraç kararını iptal etmesi için Anayasa Mahkemesi gibi hukuksal denetim gücü verilmiş oldu. Komisyonun ihraç edilen bir kamu görevlisini görevine iade etmesi için, artık KHK’yi değil, yasayı denetlemesi gerekiyor. İade kararı verilmesi durumunda yasanın tekrar yayımlanması ya da iade edilen kişi için yasalaşan KHK’ye ilişkin yeni bir düzenleme yapılması gerekiyor.

AYM’nin KHK’lerden doğan işlemlerle ilgili başvuruları reddetmesinin ve OHAL Komisyonu’nu işaret etmesinin de gerekçesi KHK’lerin yasalaşması ile ortadan kalkmış oldu. Böylece artık yasalaşan KHK’ler için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulabilecek. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

UBER şiddeti bitmiyor: Taksiciler sürücüyü çağırıp darbetti

SONRAKİ HABER

Sophia'nın tasarımcısından Bahçeli'ye: Sophia sohbete açık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...