09 Mart 2018 19:23
Son Güncellenme Tarihi: 11 Mart 2018 12:57

Kıbrıs ve Elazığ’da 8 Mart kutlamaları

8 Mart kutlamaları bugün de sürdü. Kıbrıs’ta kadınlar 8 Mart’ı alanlarda kutladı. Elazığ’da kadınlar KESK binasında kutlama yaptı

Paylaş

8 mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamaları bugün de sürdü. Kıbrıs'ta Girne, Lefkoşa, Magosa ve Güzelyurt’ta alanlara çıkan kadınlar 8 Mart'ı kutladı. Elazığ'da ise kadınlar KESK’in binasında bir araya gelerek 8 Mart’ı kutladı. 

Kıbrıslı kadınlar 8 Mart’ta Girne, Lefkoşa, Magosa ve Güzelyurt’ta alanlarda basın açıklamaları ve yürüyüşlerle buluştu.

Lefkoşa Dereboyu Caddesinden başlayan yürüyüşe Emek Gençliği , Bağımsızlık Yolu, Baraka Kültür Merkezi ,Kadın Eğitimi Kolektifi, Kıbrıs Pir Sultan Abdal Derneği, Özgür Genç Kadın Meclisi katıldı. Yürüyüş KKTC Meclisi önünde yapılan basın açıklamasıyla sona erdi. Baraka Kültür Merkezi, Bağımsızlık Yolu, Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Özgür Genç Kadın Meclisi tarafından ortak yayınlanan basın metninde “Ataerkil kapitalizmin kadınlar üzerindeki tarihsel baskısının yanı sıra son yıllarda ülkemizde ve yakın coğrafyamızda yaşanan gericilik, faşizm ve savaşların kadınların yaşamını ve özgürlüğünü hedef aldığı” belirtildi. Ayrıca, “İş hayatında, bilhassa özel sektörde 8 saatten fazla çalışan kadınlar, evde de görünmez emekleri ile mesailerine devam ediyorlar.” denilerek Kıbrıslı kadınların düzensiz çalışma saatlerinden hoşnut olmadığı ve iş yükünün evlerinde de omuzlarından inmediği vurgulandı.

Lefkoşa’da yürüyüş sırasında görüştüğümüz Kıbrıslı kadınlar tüm hemcinsleri gibi, taciz, şiddet, baskı ve ekonomik bağımlılık ve benzeri sorunlarına dikkat çekerek sığınma evi, iş yerlerinde ücretsiz kreş ve düzenli iş saatleri taleplerini yineleyerek kadınların en büyük sorununun bir araya gelememek olduğunu söyledi. (Lefkoşa/EVRENSEL)


ELAZIĞ’DA YASAĞA RAĞMEN 8 MART KUTLANDI

Elazığ’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne dair Hozat Garajı’nda yapılmak istenen basın açıklamasına izin verilmemesine rağmen kadınlar KESK’in binasında bir araya gelerek 8 Mart’ı kutladı. 

Söyleşi halinde gerçekleştirilen etkinlikte toplumsal cinsiyet rolleri üzerine konuşmalar yapılarak,  tükenmişlik sendromunu önlemek için sendikal mücadele ve hak talebi ihtiyaçları dile getirildi. Sohbette sık sık birlikteliğin önemine ve mücadeleye vurgu yapıldı. 

Söyleşi sonrasında yapılan  müzik dinletisi ve halaylarla etkinlik son buldu. 

Öte yandan Elazığ’da Makina Mühendisleri Odası (MMO) gençliğinin çağrısıyla MMO Elazığ temsilciliğinde 8 Mart etkinliği gerçekleştirildi. Yapılan etkinlikte konuşan MMO gençliğinden Berfin Bayar, “Her yerden kadınların hep bir ağızdan ortak sesle taleplerini dile getirdiği bir mücadele günü olsun diye 8 Mart’a dört elle sarılmalıyız” dedi. Okutman Öznur Aksoy ise bir  akademisyen olarak toplumsal baskıları dile getirerek, “Kendi çevremden tepki almazken akademik çevremden iğnelemelere maruz kaldım” dedi. Büşra Ayazgök ise, kadınların istihdam oranının erkeklere göre düşük olduğunu, acilen dengelenmesi gerektiğini söyledi. (Elazığ/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

MİT’in 10 Ekim katliamından önceki raporu Meclis gündeminde

SONRAKİ HABER

Alanyaspor Başakşehir'i farklı yendi: 4-1

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa