09 Mart 2018 18:45

Newroz'un ilk ateşi 17 Mart'ta: Milyonlar barışı haykıracak

Diyarbakır’da HDP, DBP, DTK, TJA, PSK, ÖSP, HAK PAR ve DDKD eş genel başkanları Newroz kutlamalarına ilişkin açıklama yaptı. (Fotoğraf: İnanç YILDIZ)

Paylaş

Diyarbakır’da HDP, DBP, DTK, TJA, PSK, ÖSP, HAK PAR, DDKD Eş Genel Başkanları bir araya gelerek bu yıl kutlanacak Newroz’a ilişkin açıklama yaptılar. “Newroz direniştir, faşizme karşı halkların baharıdır”, “Faşizm kaybedecek, halklar kazanacak” sloganlarıyla kutlanacak bu yılki Newroz’a dair konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Milyonların meydanda barışı, eşitliği talep edeceği bir Newroz olacaktır. Ankara’nın yani hükümetin Newroz alanlarından verilecek mesajları iyi okumasını talep ediyoruz” dedi.

Demir Otelde düzenlenen basın toplantısına HDP Milletvekilleri Sibel Yiğitalp, Nadir Yıldırım, İmam Taşçıer, HDP Eş Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit, DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk, ÖSP Genel Başkan Yardımcısı Nusrettin Maçin, PSK ve HAK PAR yöneticilerinin yanı sıra HDP Diyarbakır il başkanları ve  DBP’li yöneticiler de katıldı. Newroz 49 merkezde 17-21 Mart tarihleri arasında yapılacak. Newroz’un ilk ateşi Silvan’da yakılacak. 49 merkez için gerekli başvurular yapılırken 21 Mart tarihinde 14 merkezde Newroz’un kutlanacağı bilgisi verildi.

‘TÜM TÜRKİYE HALKLARINI DAVET EDİYORUZ’

HDP Eş Başkanı Sezai Temelli, “21 Mart’ta evet Newroz kutlaması olacak ama aynı zamanda özgürlük mücadelesinde kararlı olanların buluşma noktası olacak. Zulme maruz kalan herkesin bu buluşmada yerini alması faşizmin yıkılması için en güçlü adımlardan biri olacak. Tüm Türkiye halklarını bu buluşmaya davet ediyorum. Newroz ateşi yolumuzu aydınlatsın” dedi.

‘FAŞİZM NEWROZ ATEŞİYLE DAĞITILACAK’

Diyarbakır’da partilerin eş başkanları bir araya gelerek Newroz'a dair açıklama yaptı

DTK Eş Başkanı ve Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk ise Newroz ateşinin bu yıl  daha gür yakılmasının önemine vurgu yaparak, “Faşizmin karanlığı Newroz ateşiyle dağılacaktır. Bugün tekrar ortaya çıkan hakikat, ulusal birlik meselesi zaruretidir. Kürt halkının herhangi bir statü sahibi olmaması için herkes bir olabilirken, Kürtlerin de ulusal birliği sağlamaları gerekir. Kürt halkının siyasi, diplomasi haklarını elde etmesi lazım. Kürt ve Türk halkının bu Newroz’a büyük bir coşkuyla katılım sağlaması gerekir” dedi.

‘BARIŞ ATEŞTEN GÖMLEK DE OLSA GİYMEYE VARIZ’

HDK Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit, “Zamanında zalim Dehak’a karşı nasıl isyan edildiyse bugün de Newroz’u bir kurtuluş ve umut günü olarak görüyoruz. Bizler 21 Mart’ta Newroz alanlarında haklarımız için sokaklarda olacağız. 2018 Newrozu’nu barış, özgürlük, kardeşlik Newroz’u yapacağız. Savaşa karşı barışın sesini yükselteceğiz. Barış ateşten gömlek de olsa biz o gömleği giymeye varız” dedi.

‘MÜCADELE AZMİMİZ ARTACAK’

ÖSP Genel  Başkan Yardımcısı Nusrettin Maçin, Kürt siyasi tarihinde, Newroz’un  direniş olduğunu vurgulayarak, “Kürt halkının tarihinde direniş karakteriyle Newroz ayrıca önem kazanmıştır. Bu Newroz Başûr ve Rojava için çok önemlidir. Bizler bu sebeple Rojava ve Başûr’a desteklerimizi deklare ediyoruz. Newroz’un birliğimizi sağlamasını umuyorum. Bütün parti ve örgütlenmelerin bu ruhla mesajını dünyaya duyurması gerekir. Bunun için de Newroz’un birliğimizi, başarı ve mücadele azmimizi arttıracağını düşünüyorum “dedi.

‘HÜKÜMET NEWROZ’DA VERİLECEK MESAJI İYİ OKUSUN’

 HDP Eş Başkanı Pervin Buldan, “Afrin’e yönelik askeri  operasyon girişimi Newroz alanlarında bir kez daha protesto edilecektir. Afrin’de yaşamını yitiren herkesin, askerlerin de bizim çocuğunuz olduğu mesajı verilecektir. Savaşa karşı barış mesajı milyonlar tarafından haykırılacaktır. Milyonların meydanda barışı, eşitliği talep edeceği bir Newroz olacaktır. Dün 8 Mart dolayısıyla alanlarda eşitliği isteyen tüm kadın arkadaşlarımızı bir kez daha Newroz alanlarına davet ediyoruz. Aynı zamanda Ankara’nın yani hükümetin Newroz alanlarından verilecek mesajları iyi okumasını talep ediyoruz” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Antalya'da işçileri taşıyan araç devrildi: 1 ölü 10 yaralı

SONRAKİ HABER

ABD'deki gazi evinde rehine krizi: 4 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...