09 Mart 2018 18:25

Diyarbakır'da kadınlar: Barış olsun, analar ağlamasın

Diyarbakır'da 8 Mart mitingine katılan kadınların ortak talebi barış, eşitlik ve özgürlük.

Paylaş

Serpil BERK
Fırat TOPAL
Diyarbakır

Diyarbakır’da Dicle Amed Kadın Platformunun (DAKAP) “Vardık, varız, var olacağız” şiarıyla düzenlediği 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitingine katılan kadınlarla konuştuk. Barış talebini dile getiren kadınlar, yasaların kadınlardan yana olmadığını eleştirdi. Kadınlar ayrıca saldırılara karşı her görüşten kadının bir araya gelerek haklarını savunması gerektiğinin altını çizdi.

“Kadınlar için özgürlük ve eşitlik istiyoruz” diyen Suna Argünağa, “Barış olsun, Dünyada kadınlar artık acı çekmesin yeter” diyerek taleplerini anlattı. Kadınların artık üzülmesini istemediklerini söyleyen Vesile, ise “ Savaş istemiyoruz barış istiyoruz. Annelerin ağlamasını istemiyoruz artık” diyor. Berfin Uğuztemurda, “Talebimiz her zaman ki gibi barış. Bugün de barışı dilemekten vazgeçmeyeceğiz ve daha güçlü bir şekilde haykıracağız barış diye. Emeğimizle, işimizle, güzelliğimizle tek umudumuzun barış olduğunu dile getireceğiz”dedi.

‘SADECE 1 GÜN KADINLAR HATIRLANIYOR’

8 Mart’ın Türkiye’de sadece formaliteden kutlandığını anlatan Avşin “Sadece 1 gün kadınlar hatırlanıyor. En basitinden dün tecavüz zanlısı serbest bırakıldı. Kadın olarak ne yasa ne polis koruyor bizi. Demokratik bir ortam olmalı ki haklarımızı savunalım.Siyasi ve ekonomik haklarımız karşılanmadan ne söylesek fayda etmeyecek” diyerek anlattı beklentilerini.

‘KADINLARIN BİR ARAYA GELMESİ GEREK’

Üniversite mezunu olduğunu ve yüksek lisans yapmasına rağmen işsiz olduğunu belirten Avşin , “İŞKUR’a bile başvurdum fakat orada bile torpil var. Bir vekilin akrabası olman gerekiyor. Türkiye’nin her yerinde AKP’li değilsen iş yok, hiçbir şey yok. Biz kadınlar olarak kendi haklarımızın bilincinde olmalıyız. Haklarımızı bilmezsek kendimizi savunamayız. Hangi inanıştan, görüşten olursa olsun kadınların bir araya gelmesi gerekiyor” dedi.

Avukat Aslı Pasinli , “8 Mart’ta sesimizi yükseltmek için geldik. Kapatılan kadın kurumlarına ve  kadınlara dönük saldırılara tekrar hayır demek için buradayız. Kadın kazanımlarına dönük saldırıları hep beraber aşabileceğimizi düşünüyorum”diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Ryabkov: Lavrov ve Tillerson görüşmedi

SONRAKİ HABER

Tokatlamaya ‘Kovuşturmaya yer yok’ kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...