09 Mart 2018 17:10

Finlandiya'da işsizlerin hakları için 140 bin imza toplandı

Finlandiya'da işsizlerin haklarını ortadan kaldıran değişikliklerin iptal edilmesi talep edildi.

Paylaş

Finlandiya’da işsizlerin haklarını kısıtlayan “Aktifleştirme Modeli” isimli yasal düzenlemenin yeniden parlamentoda ele alınıp tartışılması için toplanan 140 bin imza bugün parlamento binası önünde yapılan bir gösteriden sonra parlamento yetkililerine teslim edildi. 

Konunun parlametoda yeniden ele alınması için 50 bin imzanın toplanması gerekiyordu. “Aktifleştirme Modeli” karşıtları ise 140 bin civarında imzayı toplamayı başararak bir rekora imza attı. Parlamentoya verilen dilekçede işsizlerin haklarını ortadan kaldıran değişikliklerin iptal edilmesi talep edildi.

“Aktifleştirme Modeli” 3 ay içinde 18 saat çalışmayan veya “aktif olarak iş aramayan” işsizlerin ödentilerinin yüzde 4.5 oranında kesilmesini öngörüyor. Ayrıca temel ve iş piyasası destek ödentisi alan işsizlerin aylık ödentisini 697 avrodan 664 avroya, işsizlik ödentisinin üst sınırını da 1420 avrodan 1353 avroya düşürüyor.

Yasanın iptali için geçtiğimiz ayın başında 200 bin emekçi greve gitmiş ve parlamento binası önünde binlerce kişinin katıldığı bir protesto gösterisi yapılmıştı.

“Aktifleştirme Modeli”ni parlamentodan geçiren milletvekillerine tepki gösteren 70 bin 700 kişi de, milletvekillerine ayrıcalıklar tanıyan uyum emekliliği uygulamasının kaldırılması için parlamentoya müracaat etmişti. (Stockholm/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

‘Ortaklaşma tartışması talepler üzerinden yapılmalı’

SONRAKİ HABER

Ryabkov: Lavrov ve Tillerson görüşmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...