09 Mart 2018 06:46

İsveç ve Norveç’te 8 Mart: Tüm kadınlar özgürleşene kadar…

İsveç ve Norveç'te 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında alanlara çıkan on binlece kadın, 'Her kadın özgür olmadan özgür olamayız' dedi.

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Murat KUSEYRİ
Oslo/Stockholm

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü birçok ülkede olduğu gibi İsveç ve Norveç’te de on binlerce kadın tarafından, kadınların en acil sorunlarının çözülmesi talebiyle sokaklarda karşılandı. Kadınlar, Norveç’te başkent Oslo, Bergen, Trondheim ve Stavanger gibi onlarca kentte gösteriler düzenlendi. Gösterilerde işyerinde cinsel tacizin teşhir edildiği kampanyanın adı olan “#MeToo (Ben de)” temel slogan olarak öne çıktı. Kutlamalar sadece 8  Mart günüyle sınırlı kalmadı. 8 Mart öncesinde de ülkenin bir çok yerinde seminerler, kadın sorunlarının konu alındığı toplantılar, kültürel etkinlikler yapıldı. 

DÜNYADAKİ KADIN MÜCADELELERİYLE DAYANIŞMA

Başkent Oslo’daki dünkü gösteriye 10 bin kadın katıldı. “Sessizlikten kadın mücadelesine” sloganıyla Yonugstorget Alanı'nda yapılan mitingde konuşan sendikacı kadınlar, kadınların mücadelesi ve katkısı olmadan adil bir devletin kurulmasından bahsedilemeyeceğini belirterek, “Her kadın özgür olmadan, özgür olamayız” dediler. Konuşmalarda ayrıca Filistin ve İran gibi ülkelerdeki kadın mücadeleleriyle dayanışma çağrıları yapıldı. Özellikle İranlı kadınların başörtü takma zorunluluğuna karşı verdikleri mücadelenin desteklenmesi gerektiğine dikkat çekildi. Binlerce kadın, konuşmaların ardından ellerinde kadınların 6 saatlik iş gününden eşit işe eşit ücret talebine, tacize karşı mücedeleden Norveç’teki silahlanmaya tepkilere kadar birçok soruna ve talebe dikkat çeken pankart ve dövizleriyle yürüyüş yaptı. 

İSVEÇ’TE 8 MART KUTLAMALARI

İsveç’in başkenti Stockholm ile Göteborg ve Malmö illerinde gerçekleştirilen 8 Mart etkinliklerine #MeToo kampanyası ve Afrin operasyonuna tepki damgasını vurdu. Sokakların yanı sıra İsveç’in pek çok yerleşim biriminde kültür evleri, kütüphane ve müzelerde de seminer, panel ve toplantılar gerçekleştirildi. İsveç Parlamentosu’nda Latin Amerika’da ve İran’daki kadınların yaşam koşulları ve mücadelerinin tartışıldığı iki ayrı panel düzenlendi. 

Dün akşam saatlerinde ise başkent Stockholm’de binlerce kadın miting yaptı. Miting kadın örgütleri, Çevre Partisi Yeşiller, Komünist Parti, Sara Kadın Birliği ve Amara Kürt Kadın Birliği’nin de aralarında yer aldığı 8 Mart Komitesi’nin çağrısıyla gerçekleştirildi. 

AFRİN OPERASYONUNU DURDURMA ÇAĞRISI

Norra Bantorget Meydanı’nda mitinge Sara Kadın Birliği ve Amara Kürt Kadın Meclisi adına yapılan konuşmalarda Afrin’e yönelik TSK operasyonu kınandı ve İsveç ile batılı ülkelere operasyonun durdurulması için harekete geçme çağrıları yapıldı. 

Konuşmaların ardından Norrmalmstorg Meydanı’na doğru yürüyüşe geçen kitle “Taciz ve tecavüzlere son”, “Eşit işe eşit ücret”, “Burjuvaların tuvaletlerini temizleyemeyeceğiz”, “Afrin’le dayanışma” ve “Yaşasın işçi sınıfının uluslararası dayanışması” gibi sloganlar attı. 

ÖNCEKİ HABER

Vestel ve Arçelik'e haksız rekabet soruşturması

SONRAKİ HABER

Cumhuriyet davasında Ahmet Şık ve Murat Sabuncu'ya tahliye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...