09 Mart 2018 05:47

Spor teşkilatında kadının adı yok!

Avukat Mert Yaşar, bugünkü köşe yazısında spor federasyonlarındaki kadın yönetici ve kurul üyelerinin azlığına dikkat çekti.

Paylaş

Avukat Mert Yaşar, Skor Gazetesine yazdığı köşesinde, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'ın spor il müdürlüklerine yaptığı ziyareti ve bu ziyaretlerdeki kadın yönetici ve kurul üyelerinin az olmasına değindi.

Yaşar, bazı federasyonların 'erkek kulübü' şeklinde faaliyet gösterdiğine dikkat çekerek, sadece yönetimlerin kurullarında değil, tüm kurullarda en az %30 oranında kadın üye olması gerektiğini dile getirdi.

Mert Yaşar'ın köşe yazısından satır başları: 

"Geçen hafta Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'ın spor il müdürleri ile çektirdiği bir fotoğraf gördüm. Fotoğrafta bir kadın bile yoktu.

Merak ettim. Bakanlığın, Spor Genel Müdürlüğü'nün ve federasyonların sitelerini inceledim. Kadın yönetici, kurul üyeleri aradım. Maalesef çok az kadın listelerde yer alıyor."

'TAHKİM KURULU'NDA SADECE 1 KADIN ÜYE VAR'

"Bakanlık ve genel müdürlük teşkilatının üst yönetiminde kadın yok. Gençlik ve Spor Bakanı, bakan yardımcısı, müsteşar, müsteşar yardımcıları, Spor Genel Müdürü hep erkek. Daire başkanlarının, müdürlerin tamamı erkek. Merkez Danışma Kurulu, Sportif Değerlendirme ve Geliştirme Kurulu, Genel Müdürlük Ceza Kurulu, Merkez Ceza Kurulu gibi kurullarda kadın üye yok. Tahkim Kurulu'nda sadece bir kadın üye var."

'ERKEK KULÜBÜ ŞEKLİNDE FAALİYET GÖSTEREN FEDERASYONLAR VAR'

"Bakanlık ve Genel Müdürlük bünyesindeki kadına karşı ayrımcı politika, spor federasyonlarına da yansımış. Bugün sadece Oryantiring Federasyonu, Satranç Federasyonu ve Yelken Federasyonu'nda kadın başkan görüyoruz. Çoğu spor federasyonunun yönetim kurullarında ve diğer kurullarında kadın üye bulunmuyor. Erkek kulübü şeklinde faaliyet gösteren onlarca federasyon var. Bazı federasyonlar göstermelik, sadece bir kadın üye bulunduruyor."

'KADINLARA KARŞI ŞİDDETLİ AYRIMCILIK YAPILIYOR'

"Türkiye'de 4.606.452 faal sporcu bulunuyor. Faal kadın sporcu sayısı ise 1.606.113. Kadınlar, toplam sporcu sayısının üçte birini oluşturuyor. Kadın sporcu sayısı bu kadar yüksek iken, neden spor teşkilatında kadın yönetici bu kadar az? Neden spor teşkilatında kadınlara karşı şiddetli ayrımcılık yapılıyor?"

'EN AZ YÜZDE 30 KADIN YÖNETİCİ KOTASI GETİRİLMELİ'

Türkiye, İngiltere ve Fransa'yı örnek almalı. En azından spor teşkilatında ve spor federasyonlarında asgari %30 kadın yönetici kotası öngörülmeli. Sadece yönetim kurullarında değil, tüm kurullarda en az %30 oranında kadın üye olmalı. (SPOR SERVİSİ)

Fotoğraf: @OA_Bak

ÖNCEKİ HABER

Mine Kaynak sordu: Bunlar polis değilse kim?

SONRAKİ HABER

Leyla Güven'e verilen 3 ay hapis cezası bozuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...